Demant o Erdoganovoj i Emininoj turskoj palači: Kompleks Predsjedništva Republike Turske održava dugu historijsku tradiciju

Piše: Azra

Foto: Instagram @rterdogan, YouTube / Printscreen

Iz turske ambasade poslali su demant koji prenosimo u cijelosti na temu Erdoganove i Eminine turske palace od 1.100 soba punih zlata, koju je prenio naš portal.

Republika Turkiye koja je tokom historije osnovala 16 velikih država, ima ozbiljnu i korijenitu tradiciju institucije i strukturu birokratije. Turkiye, koja se, sa stanovništvom od 85,3 miliona, površinom od 814.578 km² te BDP-om od 15 biliona 6 milijardi 574 miliona turskih lira nalazi među 20 najvećih ekonomija svijeta, posjeduje i tradiciju demokratije koja je stara 150 godina. Zgradu Predsjedništva u kojoj se pružaju mnoge administrativne usluge i koja kao takva predstavlja jaku državnu tradiciju ne nazivaju kao “Palača” već kao “Kompeks Predsjedništva (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)” (Külliye/Kompleks označava skup zgrada u kojima se pored političkih i diplomatskih predstavništva pružaju i mnoge druge usluge poput kulture, umjetnosti, vjerskih i društvenih usluga) što odražava historijsku tradiciju institucija.

Predsjedništvo Republike Turkiye, koje je u period od 1923. do 2014. djelovalo u Vili Cankaya, zbog tehnološkog razvoja i rasta potrebe za birokratskim administrativnim uslugama u proteklom stoljeću, prebacilo se u novu zgradu koja je izgrađena na lokaciji Bestepe.

Zgrada Predsjedništva, pored administrativnih jedinica koje služe komisijama i uredima vezanim za Predsjedništvo, sadrži i sale za kongres, kulturne centre, objekte za muzeje i izložbe, sale za konferencije, Nacionalnu džamiju koja je otvorena za javnost te Nacionalnu biblioteku koja sa više od 5 miliona djela stoji na usluzi građanima i svim učenicima i studentima 7/24. Ova zgrada, u kojoj se održavaju službeni dočeci i prijemi za brojne međunarodne i lokalne goste, koja je domaćin mnogih važnih umjetničkih kolekcija i u kojoj se organiziraju mnoge kulturno-umjetničke manifestacije, izgrađena je velikom ozbiljnošću i dostojanstvom koje odražava državnu tradiciju i civilizacijske vrijednosti Republike Turkiye.

Kongresni i kulturni centar, s kapacitetom od 2000 ljudi, nominiran je za jedno od cijenjenih svjetskih središta kulture, umjetnosti i znanosti. Pozornica centra projektirana je tako da bude prikladna za održavanje svih vrsta umjetničkih predstava uključujući operu, teatar i koncerte te da posjeduje svu potrebnu tehničku opremu. Kompeks ujedno sadrži i 3 monumentalna stabla koja su pod zaštitom, Zapovjedništvo Predsjedničke garde, sigurnosno-poslovne zgrade te socijalno-zdravstvene jedinice.

Spomenutu zgradu izgradili su vodeći svjetski arhitekti kao pametnu zgradu, inspiriranu arhitektonskim stilovima seldžučkog i osmanskog razdoblja, na osnovu savremene tehnologije. Zgrada, koja je dizajnirana s fokusom na uštedu u smislu korištenja vode, električne energije i otpadnih voda, uključuje sisteme osvjetljenja sa senzorima na pokret, sisteme recikliranja u kojima se otpadna voda transformira, kišnica se koristi u pejzažne svrhe te sisteme u kojima se otpadna hrana prikuplja i šalje u skloništa za životinje što djeluje u skladu sa sistemom nultog otpada koji je na globalnom nivou pokrenula i uvela u dnevni red UN-a “gospođa Emine Erdogan”.

Generalna skupština UN-a je, na inicijativu koju je država Republika Turkiye na čelu sa Eminom Erdogan pokrenula uz podršku 105 drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, 14.12.2022. godine proglasila 30. mart Međunarodnim danom nultog otpada. “Međunarodni dan nultog otpada” je inicijativa koja poziva sve nacije svijeta da preuzmu globalnu odgovornost prema problemima okoliša i klimatskih promjena, a ima za cilj eliminirati otpad, koristiti resurse na najučinkovitiji način te ih pravednije raspodijeliti .

Pročitajte još