Hrvatska glumica koja je izbačena iz stana: Nemoć da išta učinim bila je nepodnošljiva

Piše: Selma Bošković

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Jadranka Matković rođena je 3. februara 1951. godine u Mostaru. Hrvatska je pozorišna, televizijska i filmska glumica.

Glumica je doživjela tešku sudbinu, te je za hrvatske medije govorila o teškom životnom period. Jadranku su prije pet godina izbacili iz svog stana u Zagrebu, nakon čega se teško razboljela.

-Jedan mi je liječnik savjetovao da izbacim to iz glave jer, kada počnem vraćati film i razmišljati o tome, stvarno me dovodi do ruba ludila. Razboljela sam se, uništavalo me to, sve dok nisam spala na 39 kilograma i završila u bolnici. Nemoć da išta učinim bila je nepodnošljiva, zato sam i otišla u dom, rekla je za Večernji list.

Glumica danas živi u Domu za umirovljenike Medveščak, gdje je redovno posjećuju njeni najbliži.

 

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

U svojim mladim danima školovala se u Sarajevu, gdje je stekla prelijepe uspomene.

-Moja generacija je uspjela. Iz mog razreda ima doktora, ambasadora, pravnika… Odrastati u Sarajevu je bilo neopisivo lijepo. Bio je to grad rock’n’rolla, poezije, književnosti, zajedničkih druženja bez ikakvih predrasuda. Svi smo bili kao jedna duša. Sarajevo jednostavno tu vibru ima i danas, zbog toga su se Sarajlije uspjele izvući iz debelog pakla koje ih je zadesilo devedesetih. Podigli su se iz pepela. Sve nas koji smo tamo živjeli, a više ne živimo, drma ta neka iracionalna nostalgija, teško mi je to objasniti. Zagreb ima svoj šarm, Beograd isto tako, ali Sarajevo je posebno. Takvog grada nigdje nema, otkrila je.

Tokom svoje bogate glumačke karijere Jadranka Matković odigrala je više od 70 filmskih i 30 televizijskih uloga, a publika je pamti i po liku Rebeke Palisander iz “Nad lipom 35”.

Pročitajte još