Sara Bero dobila je niz jezivih uvreda jer je majka djece sa Down sindromom

Piše: Selma Bošković

Foto: Instagram @sarabero_official

Sara Bero je Podgoričanka koja se sa samo 20 godina ostvarila u ulozi majke, kada su na svijet stigle kćerke blizanke, Irma i Ilda. Njenu sreću na tren je zaustavila činjenica da obje djevojčice imaju Down sindrom. No, to Saru nije pokolebalo, nego ih je na svoju ruku izvela iz bolnice i uz podršku roditelja prevazišla prve teške prepreke koje su ih dočekale na putu. Sara iz drugog braka ima i kćerkicu Inu.

Sara Bero je u nekoliko navrata pretrpila niz jezivih uvreda jer je majka djece sa Down sindromom. Čak i u 21. vijeku djeca s Down sindromom suočavaju se sa diskriminacijom. Upravo je ponosna majka pomoću društvenih mreža među pojedincima uspjela razbiti predrasude. Nažalost, još uvijek ima pojedinaca koji upućuju jezive uvrede.

– Ima dosta pomaka u odnosu prema djeci sa Down sindromom. Ja tvrdim da iz godine u godinu zahvaljajući medijima i uticajnim osobama dolazi do dobrih rezultata u smislu prihvatanja i razumijevanja. To mnogo znači nama kao roditeljima. Promijenilo se dosta toga i u medicini i u roditeljstvu. Roditelji su počeli da tu djecu uključuju u razne aktivnosti, fizičke i psihičke i zbog toga danas ima dosta uspješnih osoba sa Down sindromom širom svijeta – rekla je Bero.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara (@sarabero_official)

– Čak i danas, u 21. vijeku imamo roditelje koji teško prihvataju svoje dijete. Ja kažem da je jako bitno da mi kao roditelji prihvatimo svoje dijete, a onda da ga prihvati i okolina. Ako mi sakrivamo svoje dijete, prvi put kad ga izvedemo negdje logično je da ga drugi neće prihvatiti. Meni smeta kad mi kažu mama heroina, kraljica, jer je ništa specijalno ne radim osim što volim svoju djecu kao i svaka druga majka – iskreno je rekla Sara.

Sara se dotakla i teme uvreda koje je dobivala zbog djevojčica.

– Nažalost susrećemo se i sa negativnim komentarima. To je i dan danas prisutno u smislu komentara: “Džaba ti lijepa kosa i izgled kad rađaš defekte!” Više tu ima nerazumijevanja od osoba koje imaju djecu. Nećete vjerovati, ali ovaj komentar sam dobila od jedne majke. Od tinejdžera sam dobila pitanje: Gdje čuvaš te bulterijere?! – ispričala je Sara za Kurir.

Pročitajte još