Ne prestaju napadi zbog Kleopatre crnkinje, traži se blokada Netflixa u Egiptu

Piše: Azra

Foto: YouTube / Printscreen, Instagram @adele_jjames

Ne Prestaju reakcije na Kleopatru crnkinju u novoj Netflixovoj seriji. Nakon što je Kleopatra crnkinja razbjesnila tviteraše, sada stvari postaju ozbiljnije.

Jedan je advokat podnio tužbu protiv Netflixa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja “zatiranja egipatskog identiteta”, a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila “bljedoputa, a ne crna”. I producenti dokudrame kažu da je Kleopatrino porijeklo upitno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adele James (@adele_jjames)

Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine prije Krista i bila je zadnja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomejevića govorila je grčkim jezikom.

Na tronu je naslijedila oca Ptolomeja XII. 51 godine pr.n.e. i vladala do smrti dvadeset godina poslije. Nakon toga Egipat je pao pod rimsku dominaciju. Identitet Kleopatrine majke nije poznat i historičari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dijela Afrike.

Kleopatru u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz “stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi”.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Pročitajte još