Food blogerica Belma Halilović uoči Bajrama podijelila recept za baklavu

Piše: Selma Bošković

Foto: Instagram @h_belma_

Belma Halilović, koja na svom food blogu @h_belma_ izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte. Na svom Instagram profilu uoči Bajrama, podijelila je recept za baklavu.

-Za Bajram mi je obavezna baklava ili ružice, ove godine je to baklava. Ja volim orasima dodati i malo badema. Ps. Ja uvijek zaljevam toplu baklavu hladnom agdom, ali danas nisam imala vremena čekati da se ohladi. U svakom slučaju nije pogrešno i ovako.

Priprema:

-500g.jufke za baklavu

-600-700g oraha ( mljevenih i sjeckanih)

-250g.maslaca

-Agda (800ml.vode, 700g.šećera i par kriški limuna).

Postupak je svima poznat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belma Halilović (@h_belma_)

-S obzirom da su jufke pravougaonog oblika a ja želim u okruglu tepsiju, potrebno je izrezati jufke. Ja prislonim tepsiju i nožem izrežem sve jufke zajedno. Ostatak ne bacam već ih redam u komadima.

-Maslac istopiti.

-Tepsiju premazati sa malo maslaca pa staviti jednu jufku. Premazati maslacem pa staviti i drugu.

-Nakon svake dvije jufke posipam orasima, i bademima. Ponavljati postupak dok na kraju ne ostanu 4 jufke.

-Ostatke od jufki redam standardno kao i okruglu jufku.

-Ostaviti 2 jufke sa strane i pokriti je.

-Na kraju poredati 2 jufke koje samo premažemo maslacem.

-Izrezati po želji

-Pokriti baklavu onim jufkama koje smo ostavili sa strane da ne bi izgorila, i jufke se ne bi dizale.

-Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C više od sat vremena ( zavisi od pećnice), kad počne da “šeta” po tepsiju gotova je.

-Staviti vodu, šećer i limun da prokuha, pa nakon što prokuha kuhati još 20 min.

-Preliti vrelu baklavu hladnom agdom i ostaviti da upije.

Pročitajte još