Meryl Streep dobila prestižnu nagradu Princeza od Asturije: Karijera duga više od 50 godina

Piše: L. K. P.

 

Meryl Streep, trostruka dobitnica Oscara osvojila jednu od najprestižnijih nagrada hispanofonog govornog područja Princeza od Asturije za, kako stoji u objašnjenju, ‘nezaboravne interpretacije složenih ženskih likova’ u svojoj karijeri dugoj više od pedeset godina.

Nagradu je žiri je 73-godišnjoj glumici dodijelio u kategoriji umjetnosti, stoji u saopćenju za javnost.

-Iskrenost i odgovornost koju unosi u izbor svojih uloga prema nadahnutim i pomno biranim predlošcima nadilaze okvire filmskog platna, dodaje se u priopćenju.

Trostruka oskarovka, Meryl Streep je nastupila u više od 60 filmova, stekavši status ikone za razne uloge, od majke koja je preživjela nacistički koncentracijski logor do majke koja pjeva ABBA-ine pjesme. Posljednjeg Oscara osvojila je 2012. za ulogu Margaret Thatcher u filmu ‘Željezna lady’. Prije toga ga je dobila 1980. za dramu ‘Kramer protiv Kramera’ i 1983. za ‘Sofijin izbor’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep)

Nagrada Princeza od Asturije u iznosu od 50.000 eura, jedna je od osam koje pokrivaju umjetnost, znanost i ostala područja, a svake je godine dodjeljuje zaklada nazvana u čast princeze Leonor, španjolske prijestolonasljednice. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade u području umjetnosti su američki redatelji Martin Scorsese i Francis Ford Coppola, austrijski redatelj Michael Haneke i američki arhitekt Frank Gehry.

Nagrada će joj biti uručena na ceremoniji koju će organizirati španski kralj Felipe VI.

Pročitajte još