Pozdrav s balkona: Prvo pojavljivanje okrunjenog para s porodicom, Harry nije bio prisutan

Piše: L. K. P.

Zbog lošeg vremena i kiše koja nije prestajala padati od jutra umalo je otkazan jedan od središnjih događaja proslave krunidbe Charlesa III, prelet akrobatske skupine vojnih aviona iznad Buckinghamske palače i središta Londona, britanske prijestolnice. No, piloti su ipak odlučili nastupiti, ali je njihov program sveden na minimum, a s balkona su ga promatrali tek okrunjeni britanski monarh i njegova supruga, kraljica Camilla u društvu članova uže porodice. Među njima nije bilo kraljevog mlađeg sina Harryja, koji se odmah nakon svečanosti krunidbe u zbornoj crkvi Westminsterske opatije zaputio na aerodrom, odakle se komercijalnim letom vratio kući u Sjedinjene Države.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

No, zato su na balkonu bili prestolonasljednik William, princ od Walesa, zajedno sa suprugom Kate Middleton, princezom od Walesa, te djecom, prinčevima Georgeom i Louisom, te princezom Charlotte, koji su isto tako mahanjem pozdravili okupljeno mnoštvo ispred palače.

Buckinghamska palača službena je londonska rezidencija i osobno vlasništvo britanskog monarha, te jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu i cijeloj Velikoj Britaniji. Središnja zgrada koja se nalazi u centru današnje palače bila je kuća vojvode od Buckinghama, koji je u nju s porodicom uselio 1703.

Kralj George III. kupio ju je od njegovih nasljednika 1761. i uredio kao svoju privatnu rezidenciju. Kroz sljedećih 75 godina kuća je nekoliko puta dograđivanja, a službena kraljevska rezidencija britanskog monarha postala je 1837., u vladarskom mandatu kraljice Viktorije. Svake godine u svojstvu službenih gostiju na prijemima, banketima, večerama i vrtnim zabavama posjeti je više od pedeset hiljada ljudi, ali na njen balkon smiju izaći jedino članovi kraljevske porodice.

To je, naime, službeno mjesto s kojeg se vladari predstavljaju i obraćaju svojim podanicima, te u kolektivnoj svijesti ima specijalno značenje.

Pročitajte još