Nastupi koji će ostati upisani u historiji Eurovizije: Neki su tjerali na suze od smijeha, a neki strah u kosti

Piše: Selma Bošković

Eurosong takmičenje svake godine okuplja brojne države koje nastoje pobijediti na ovom takmičenju. Pravila nema, nekada je najboljom proglašena balada, a nekada pop pjesma u kojoj izvođačica kukuriče.

Finski heavy metal sastav Lordi davne je 2006. godine napravio potpuni spektakl na pozornici Eurosonga i njime osigurao Finskoj prvu pobjedu ikad na Euroviziji. Sa svojom pjesmom ”Hard Rock Hallelujah” sve su gledatelje vezali za male ekrane, a njihovi kostimi ostali su mnogima urezani u pamćenje, posebno djeci koja su ovaj nastup gledala sa strahom u očima.

Na Eurosongu, Ukrajinu je prije 16 godina, 2007. predstavlja Verka Serduchka, odnosno, Andrij Mihajlovič Danilko, kako glasi njegovo pravo ime, koja je svojim spektakularnim nastupom i brzom pjesmom “Dancing Lasha Tumbai” osvojila Evropu i zauzela visoko drugo mjesto.

Jedan od najzavodljivijih nastupa tih vremena bio je i onaj turske predstavnice 2009. godine Hadise koja je izvela pjesmu ”Düm tek tek”.

A sljedeći nastup mnogima je ostao i omiljeni, a izvela ga je ukrajinska predstavnica Ruslana. ”Wild Dances” dominirao je na pozornici Eurosonga davne 2004. godine, a ovaj ples mnogi su danima kasnije pokušavali naučiti plesati.

Godine 2008. Laka je predstavljao Bosnu i Hercegovinu gdje je pjevao pjesmu ‘’Pokušaj’’. Pjesma je završila 10. od 25, dobijajući 110 poena. Laka je izvodio pjesmu sa svojom mlađom sestrom Mirelom zajedno sa četiri prateća vokala koje su bile obučene kao nevjeste.

Izvor: story.hr

Pročitajte još