Princeza koja je rušila pravila: Pogledajte kako bi princeza Diana izgledala danas

Piše: Selma Bošković

Zbog preranog i tragičnog odlaska princeze Diane tugovalo se širom zemaljske kugle, jer je uprkos kratkom životu svojim ponašanjem ostavila neizbrisiv trag u kraljevskoj porodici, ali i u cijelom svijetu.

Foto: Instagram @pursepurveyor

– Ne slijedim knjigu pravila jer vodi me srce, a ne glava, iako shvatam da mi to donosi nevolje u radu. Ali neko mora tamo otići, pružiti ljubav ljudima i to pokazati – rekla je 1995. godine buntovna princeza Diana, a mi vas podsjećamo kako je sve kršila kraljevsku tradiciju.

Da su se neke stvari dogodile drugačije, Diana bi danas bila kraljica-supruga i sjedila na tronu, što bi svakako zadovoljilo britansku i svjetsku javnost i poboljšalo imidž kraljevske porodice.

Mnogi umjetnici pokušavali da naprave njen realističan portret kao žene u šezdesetim, a na zvaničnoj stranici ruskog izdanja magazina Hello osvanuo je prije nekoliko dana jedan takav prikaz.

Zaručnički prsten odabrala je iz kataloga

Iako je običaj da se kraljevski zaručnički prsteni izrađuju po narudžbi, 19-godišnja Diana svoj je odabrala iz kataloga kolekcije nakita Garrard. Dianin zaručnički prsten od bijelog zlata te s 12-karatnim safirom, koji okružuje 14 dijamanata, sada nosi vojvotkinja Kate Middleton.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alper Yesiltas (@alperyesiltas)

Bila je angažirana majka

Već od samih početaka dvadesetogodišnja Diana je pokazivala moderniji i intimniji pristup majčinstvu. Svoje je sinove dojila, a sama im je dala i prvo ime. Da je bilo po Charlesovom, William bi bio Arthur, a Harry bi bio Albert. Diana nije slijedila ni primjer svoje svekrve, kraljice Elizabete II, koja je dvogodišnjeg princa Charlesa ostavila baki i djedu kako bi se za Božić pridružila njegovom ocu, princu Philipu, na Malti. Diana i Charles su odbacili kraljevski trend odvajanja pa su na šestosedmično putovanje Australijom i Novim Zelandom poveli i devetomjesečnog Williama i njegovu dadilju.

Otkrila je sinovima život izvan kraljevskih zidova

Otpor prema ograničavajućem kraljevskom djetinjstvu nije pružala samo upisivanjem u javne obrazovne ustanove. Diana je vodila sinove i na hamburgere u McDonaldsu, vozili su se londonskim metroom i autobusima javnog prijevoza, nosili farmerke i kačkete, vozili bicikl, a odvela ih je čak i na rafting. U Disneyjevom zabavnom parku spoznali su šta znači stajati u redu poput svih ostalih, a vodila ih je i u bolnice te skloništa za beskućnike.

Shvatala je moć mode

Kad je 1994. godine emitiran dokumentarac o nevjernom princu Charlesu, dugonoga princeza Diana je na dobrotvorno događanje u Serpentine Gallery stigla u pripijenoj crnoj mini haljini. Sljedećeg dana krasila je naslovnice novina svojim izgledom punim samopouzdanja, koji je nesumnjivo odudarao od kraljicinog dress codea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Purse Purveyor (@pursepurveyor)

S novinarima je razgovarala iskreno

Diana je 1995. godine potajno dala vrlo razotkrivajući intervjuu BBC-jevom novinaru Martinu Bashiru. Iako su njeni pomoćnici tvrdili da je kasnije požalila zbog toga, princeza je tim činom pokušala preuzeti kontrolu nad medijima i paparazzima koji su joj zabadali nos u život. Bio je to njen prvi solo intervjuu, a gledalo ga je više od 21,5 miliona ljudi u Velikoj Britaniji.

Uživala je u životu nakon braka

Nakon razvoda od princa Charlesa, Diana se nije povukla. Uživala je u romansama s raznim šarmantnim i bogatim muškarcima, među kojima je i Dodi Al Fayed. Nedugo prije njihove pogibije 31. augustu u Parizu, Diana i Dodi ljetovali su na Azurnoj obali, a ljetne dane u Saint Tropezu provodio je s njima i princ William.

Pročitajte još