Zelenski htio održati govor na Eurosongu, organizatori ga odbili

Piše: Azra

Foto: Instagram @zelenskiy_official

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je želju da održi govor u finalu Eurosonga, koje se održava sutra. Želio se videoporukom obratiti takmičarima, publici i gledateljima, kojih ima oko 160 milijuna, te im poručiti da nastave podržavati njegovu zemlju u ratu s Ukrajinom.

Europska radiodifuzna unija (EBU) zabrinuta je da će pojavljivanje Zelenskog politizirati događaj pa je odbila njegov zahtjev.

-Takmičenje za pjesmu Eurovizije međunarodna je zabavna emisija vođena strogim pravilima i načelima koji su uspostavljeni od osnutka. Kao dio toga, jedan od kamena temeljaca takmičenja je nepolitička priroda događaja. Ovo načelo zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u sklopu takmičenja, rekao je glasnogovornik EBU-a za Times.

-Zahtjev gospodina Zelenskog da se obrati publici na takmičenju za pjesmu Eurovizije, iako je upućen s hvalevrijednim namjerama, nažalost ne može biti odobren jer bi to onda bilo protiv pravila događaja, dodaje glasnogovornik.

Podsjećamo, Ukraina je prošle godine osvojila prvo mjesto na Eurosongu kada je grupa Kalush Orchestra predstavljala svoju zemlju sa pjesmom Stefania.

 

Izvor: index.hr 

(S.B.)

Pročitajte još