Ko je Loreen: Pobjedom je ušla u historiju, a jednom je slučajno pokrenula neobičan trend

Piše: Azra

Foto: Instagram @loreen.esc2023 @loreenofficial

Švedska pjevačica Loreen (39) drugi je put osvojila prvo mjesto na Eurosongu. Ove godine napravila je to s pjesmom Tattoo, dok je 2012. godine oduševila žiri pjesmom Euphoria. Loreen je time ispisala historiju jer do sada je samo Irac Johnny Logan uspio dva puta slaviti, a ona je sada izjednačila rekord.

Loreen je od trenutka kada se kvalificirala za Eurosong slovila za glavnu favoritkinju i kladionice su joj davale oko 50 posto šanse za pobjedu, a na kraju se pokazalo da su bile u pravu i Loreen je sada ponovo hit u cijelom svijetu.

Loreen je rođena u Stockholmu 1983. godine, ali nije švedskog, već marokanskog porijekla i pravo ime joj je Lorine Zineb Nora Talhaoui. Loreen se pjevanjem bavi još od ranog djetinjstva, a u tinejdžerskim danima imala je nekoliko bendova.

Svoj prvi slavni trenutak imala je u emisiji Švedska traži zvijezdu sada već davne 2004. godine, a godinu dana nakon toga objavila je prvu pjesmu The Snake.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOREEN (@loreenofficial)

Svojevrsni probitak na scenu Loreen doživljava 2011. godine kada je nastupila na Melodifestivalenu, što je ekvivalent hrvatskoj Dori, a godinu nakon toga na tom je festivalu i pobijedila i na kraju je 2012. godine slavila i na Euroviziji s pjesmom Euphoria.

Zanimljivo je kako je na tom Eurosongu Loreen slučajno pokrenula i pomalo neobičan trend. Naime, prilikom slavlja njezine pobjede kamera je uhvatila jednu ženu u publici koja je digla ruke slaveći Loreeninu pobjedu, a tada su joj se vidjele dlake ispod pazuha. Nakon toga su feministice diljem svijeta pokrenule akciju Povratak dlakama, a podržala ih je i Loreen.

Za razliku od ostalih glazbenih zvijezda, Loreen nekako uspijeva svoj privatni život držati u tajnosti. Šveđanka je 2017. godine javno progovorila o svojoj seksualnoj orijentaciji i otkrila je da je biseksualka i usput je podržala LGBTQ+ zajednicu. U švedskim se medijima mogu pronaći nagađanja da je svojevremeno bila u jednoj vezi, kao i da je trenutno slobodna.

 

 

Izvor: index.hr 

(S.B.)

Pročitajte još