Dokumentarac o Sanni Marin na HBO-u: Pogled u profesionalni i privatni život najmlađe premijerke u povijesti

Piše: L. K. P.

Nije izborila drugi mandat na čelu finske vlade, prije sedam dana objavila je da se nakon tri godine braka i devetnaest godina veze razvodi, ali je bivša finska premijerka Sanna Marin defitintivno obilježila savremenu političku povijest Evrope. U svom je mandatu podigla svijest o potrebi jače zaštite ženskih prava, te inzistirala na ravnopravnosti, blagodatima obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalnih tranfera za sve. Zbog toga je neustrašiva Sanna Marin pravi filmski lik, a sad je dobila i svoj prvi dokumentarni serijal pod nazivom “Prvih pet” (First Five), čija je premijera 9. juna na platformi HBO Max.

Trodijelni serijal “Prvih pet” prati put bivše premijerke Sanne Marin na čelu finske vlade, te njenih najbližih saradnica u vremenu pandemije korone i ruske invazije na Ukrajinu, bez presedana u novijoj evropskoj povijesti, te prikazuje profesionalni i privatni život iznimnih žena, istražujući teme majčinstva, moći i ženstvenosti.

Sanna Marin finska je premijerka postala u decembru 2019., te je kao 34-godišnjakinja postala najmlađa liderica neke zemlje u povijesti. Rođena je 16. novembra 1985. u Helsinkiju, a nakon razvoda roditelja odgojila ju je majka sa svojom partnericom. Da bi platila studij upravnog prava na Univerzitetu u Tampereu radila je u pekarnici i u trgovini, zbog čega ju je ministar unutarnjih poslova susjedne Estonije podrugljivo nazvao – prodavačicom.

-To je nebitno, takvi pokušaji difamacije uopće me ne diraju. Mnogo mi je važnije da u našoj zemlji imamo vrlo dobar obrazovni sustav, dobar zdravstveni i socijalni sustav koji svakome omogućuva da razvije svoje potencijale. To je jedan od razloga zašto se Finci smatraju najsretnijima na svijetu”, izjavila je Sanna Marin, koja je 19 godina provela u vezi s bivšim nogometašem Markusom Räikkönenom, a njihova kćierka Emma danas je 5-godišnjakinja.

“Zahvalni smo na 19 godina zajedničkog života i na našoj voljenoj kćeri. I dalje ćemo ostati dobri prijatelji i dobri roditelji”, napisali su u zajednjičkoj objavi na Instagramu.

Pročitajte još