Kako je Tina Turner upoznala ljubav svog života: Ko je Erwin Bach

Piše: L. K. P.

Osim zbog muzičkih uspjeha, Tina Turner često je punila novinske stupce zbog braka s Ikom Turnerom. Nakon što je pobjegla iz nasilnog odnosa sa samo 36 centi u novčaniku, uspjela je iznova izgraditi život, karijeru i porodicu. Desetljeće kasnije upoznala je ljubav svog života, Erwina Bacha.

Tina Turner upoznala je svog supruga na aerodromu u njemačkom gradu Düsseldorf kada je njen menadžer zamolio Erwina Bacha da ju pokupi s aerodroma. Bach je bio cijenjeni njemački muzički direktor.

Tina se prisjetila njihovog prvog susreta u HBO-ovom dokumentarcu “Tina” koji je izašao 2021. godine. Priznala je da je isprva bila rezervisana jer je plašila njihova razlika u godinama. Naime, Erwin je tada imao 30, a ona je upravo navršila 47 godina.

– Bio je mlađi od mene. Imao je predivno lice. Ne mogu to ni opisati. Bilo je ludo. Pitala sam se, odakle se on pojavio? Stvarno je jako dobro izgledao. Srce mi je ubrzano kucalo i znala sam da sam upoznala srodnu dušu. Ruke su mi se tresle”, rekla je Tina. Srećom, Erwin je gajio iste osjećaje i nedugo potom su započeli vezu.

Tri godine kasnije, uoči njenog 50. rođendana, Erwin je odlučio zaprositi. Međutim, Tina nije bila spremna prihvatiti prosidbu.

– Rekla sam mu da nemam odgovor za njega. Nije bio ni da, ni ne. Brak znači vlasništvo. Nisam htjela da me iko više oslovljava kao svoju. Dosta mi je toga bilo, kasnije je objasnila u intervjuu s Oprahom.

Kada je imala 57 godina, preselila se s Erwinom u Švicarsku. Živjeli su u Zürichu u vrlo raskošnom dvorcu, a godinama kasnije Turner se službeno odrekla svog američkog državljanstva.

U mirovinu je odlučila otići 2009. nakon turneje u čast 50 godina karijere. Napisala je u svojoj autobiografiji da je o toj odluci razmišljala dugo i da je žudjela za novim poglavljem u svom životu s Erwinom i svojom porodicom.

– Znala sam da je došlo vrijeme za to. Ukrcala sam se na avion s Erwinom. Sjela sam pored njega, smirena i odlučna. Udahnula sam i sama sebi rekla da više neću nastupati, napisala je.

Konačno, nakon 28 godina veze, Tina i Erwin vjenčali su se 2013. godine. Objasnila je da je nakon svih tih godina konačno počela osjećati povjerenje u nekoga i sigurnost. Nešto što nije osjećala u prethodnim vezama.

Više od 200 gostiju odjevenih u bijelo stiglo je na njihovo imanje u Švicarskoj. Bryan Adams otpjevao je pjesmu “All for Love” dok su Tina i Erwin koračali prema oltaru. Baš poput nje, njena vjenčanica je bila osebujna s crnim svjetlucavim steznikom i crno-zelenom suknjom od tila.

– Preživjela sam pakleni brak koji me skoro uništio, ali nastavila sam dalje. Dobro je proizašlo iz lošeg. Radost je proizašla iz boli. I nikada nisam bila tako sretna kao što sam danas, napisala je.

Tokom godina, Erwin je bio uz nju kada je doživjela moždani udar i rak crijeva, 2017. donirao joj je bubreg kada su joj bubrezi zatajili.

Novinari su Tinu često pitali o njenom prvom braku. Iako bi se često prisjetila braka s Ikeom, to često spominjanje prošlosti uzelo je danak.

– Kad stalno razgovarate s novinarima 20, 30, 40 godina, sjećanja se vraćaju. Ima snove o tome koji nisu ugodni. To su stvari koje joj se vraćaju kad ona otvori tu kutiju. To je kao kad se vojnici vrate iz rata. Pokušavaš zaboraviti, rekao je Erwin u dokumentarcu.

Erwin nikad nije bio zastrašen njenom slavom i talentom. U njemu je imala bezuslovnu podršku iako su godinama ljudi tvrdili da je s njom samo zbog novca.

– To je ljubav. To je nešto što oboje imamo jedno za drugo. Ja to uvijek nazivam električnim nabojem. Još uvijek ga imam. Iako smo se rastali prije dva sata, još uvijek imam taj osjećaj, rekao je svojevremeno.

Tina je u autobiografiju priznala da je bilo teško pronaći nekoga ko se može nositi s njenim načinom života, ali da je sve pronašla upravu u muzičkom direktoru rekavši da su jedno drugom dali “slobodu i prostor da budu pojedinci”.

„On mi pokazuje da prava ljubav ne zahtijeva prigušivanje mog svjetla kako bi on mogao zasjati. Naprotiv, jedno drugome smo svjetlo života i želimo zajedno sjati što jače možemo.”

Kraljica rock‘n‘rolla umrla je u 83. godini nakon duge bolesti u njihovom domu u Kusnachtu u blizini Züricha.

Pročitajte još