Holivudski glumac Jason Momoa ekskluzivno za “Azru”: Zvuk motocikla je u mom DNK od 9. godine

Piše: L. K. P.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

 

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih filmskih franšiza ikada „Paklene ulice“ stigla je u bh. kina zahvaljujući “Una Filmu”, distributeru filma studija “Universal”. Deseti dio istoimene sage otvara posljednje poglavlje.

U režiji Louis Leterriera, film „Paklene ulice 10“ ponovo je okupio prvobitnu glumačku ekipu s Vin Dieselom na čelu koju čine Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Sung Kang, John Cena, Jason Statham i Scott Eastwood, kao i dobitnice Oskara Helen Mirren i  Charlize Theron.

U ovom dijelu Dom je napokon dobio ravnopravnog, ukoliko ne i superiornog protivnika. To je Dante Reyes, kojeg glumi Jason Momoa, najnoviji zlikovac u ratu protiv Doma Toretta i njegove porodice.

Među novom glumačkom ekipom su i dobitnica Oskara Brie Larson u ulozi Tes, odmetnute predstavnice Agencije, Alan Ritchson kao Ejms, novi šef Agencije koji nije blagonaklon ka Domovoj ekipi kao što je to bio njegov prethodnik, gospodin Niko, Daniela Melchior kao Brazilka, učesnica uličnih trka koja ima snažnu vezu s Domovom prošlošću i legendarna dobitnica Oskara, Rita Moreno, kao Domova i Mijina baka Toreto.

Posredstvom “Una filma”, distributera filmova Studija  “Paramount”, “Universal” i brojnih nezavisnih naslova na teritoriji cijele BiH, portal “Azra” dobio je ekskluzivni intervju  Jasona Momoe.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Danas malo ko nije čuo za Jasona Momou, holivudskog mišićavog ljepotana, ime koje je postalo sinonim za uloge šutljivih, ali opakih i sposobnih likova koje svi s lakoćom pamte. Od njegove uspješne uloge Khala Droga u „Igri prijestolja“, do Aquamana, Momoina karijera bila je u uzlaznoj putanji otkako se prvi put pojavio na sceni. I nema namjeru stati.

Momoa je otkrio kako je bilo sarađivati s Vin Dieselom, kako gleda na sukob Dantea i Doma, ulozi negativca nakon dužeg vremena i snimanju vozačkog dijela.

Kako je bilo pridružiti se ovoj franšizi?

– Bio sam veoma uzbuđen što sam se pridružio franšizi „Paklene ulice“ i igrao lik Dantea, pogotovo jer nisam igrao negativca vjerovatno zadnjih deset godina. Želio sam donijeti nešto zabavno, kako bi se mogao suočiti s Domom i njegovom porodicom. Pristupio sam ulozi kao član publike i jako sam se zabavio glumeći. A pored svega volim automobile i motore. Osjećao sam se kao dijete u prodavnici slatkiša. Uzbudljivo je biti dio slagalice koja predstavlja nešto što je toliko važno za pop-kulturu.

Šta kažete na saradnju s Vinom Dieselom, koji je sinonim za „Paklene ulice“ ?

– Vin mi je uvijek bila velika podrška. On je za lik Doma ono što je Sylvester Stallone bio za Rockyja. Jednostavno je divan i tako je zabavno biti u njegovoj blizini, ali u trenutku kada poviču: “Akcija!” on prelazi u Doma, a ti si kao: “Vau!” Tada se oglasi glas i ritam i on je u karakteru. Vin ima odgovornost za ovu franšizu više od 20 godina. To je impresivno i velika mi je čast biti dio ekipe.

Nikada prije niste igrali lik kao što je Dante Reyes.

– Tako je, ovako nešto nisam prije glumio. Jednostavno nisam imao priliku ranije. Većina ljudi mi ne bi vjerovala, ali mi glumci rijetko imamo priliku da nam daju slobodu da radimo na svom liku. Stigao sam na mjesto gdje mi je omogućeno da imam malo više slobode. Dakle, imao sam gomilu bilješki i rekao kako bih volio da igram Dantea, i njima se to dopalo. Tada sam dao od sebe bio sto posto.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Kako gledate na sukob između Dantea i Doma?

– Kompleksan je, što ga na neki način čini strašnijim, jer Dante ima još nešto da ponudi što do sada nismo vidjeli. Mislim da Dom ne razumije koliko Dante može biti lukav i lukav. Postoje određeni trenuci kada je trebalo da se posvađamo i ja kažem: „Ne, čovječe, mi se ne svađamo.“ Mislim da je važno da se Danteov lik i publika na taj način prevare, iako zaslužuje da ga razbiju.

Da li Vam je bilo zabavno raditi i na Danteovom izgledu?

– Oh, da! Kostimografkinja Sanja Milkovic Hays je nevjerovatna, a većina stvari koje sam nosio je njena. Vrlo sam poseban s rekvizitima i garderobom jer je to važan dio u izgradnji lika, ali čim kostimograf vidi koliko volite raditi s njima i iznositi ideje, onda imate konačni proizvod. Pomogao sam u odabiru boja i nekoliko rekvizita, poput noževa. Sviđa mi se ova ogrlica koju Dante nosi zbog koje izgleda kao paun, a njegove pantalone, to su ženske pantalone koje nisu pravili u mojoj veličini. Također, želio sam da ovaj lik ima lijepe boje koje pozivaju da se osjećam prijatno biti blizu njega, a onda, odjednom, ima tebe. On je tako zao.

Šta Doma tjera da ide u borbu protiv Doma?

 

– To ima veze s gubitkom oca, koji je bio veći od života i nekoga koga je Dante uvijek pokušavao impresionirati. Dakle, njegova mržnja prema Domu proizilazi iz toga što mu je oduzeo oca i ono kroz šta je morao proći. Sada Dante želi uzeti Domu  sve. Vin i ja smo vodili nekoliko razgovora o tome jer će Dom učiniti sve za svoju porodicu, bez previše propovijedanja o tome. I to je sjajna stvar u ovoj franšizi, da se radi o porodici.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Pomogli ste i u dizajnu Vašeg motocikla, zar ne?

 

– Pa, taj zvuk je bio u mom DNK od moje devete ili desete godine. Ali svaki od njih ima svoj poseban zvuk. Ovaj je ključan, a to je Harley-Davidson Pan America, koji je poput avanturističkog bicikla. I bio sam uzbuđen jer sam režirao reklamu za njegovo lansiranje. To je veći bicikl koji smo stvarno isjekli da odgovara izgledu koji smo željeli. Dakle, to je bio timski rad. Mislim da je sjajna stvar u vezi s ovim filmovima to što radite s najboljima od najboljih, a biti u mogućnosti da upoznate ove momke iz automobila koji jednostavno znaju sve i podignu to na viši nivo je bilo nevjerovatno. Vi samo iznesete ideju i onda je oni ostvare sa svim ovim različitim postavkama kamera i vratolomijama. Nikada ranije nisam uradio ništa slično.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Dakle, kako je bilo snimanje vozačkog dijela?

– Bio sam zbunjen jer nisam mogao vjerovati da će mi dozvoliti da radim sve te stvari. Sada mi je drago da je gotovo, ali bilo je uznemirujuće jer je bilo puno toga za uzeti u obzir. Nemaš toliku pistu i moraš nešto da izvedeš vrlo brzo. Ima statista koji idu posvuda, ali vi ste u trenutku i morate biti super oštri, probijajući Vatikan ili zatvarajući španske stepenice. Onda, kada završite, kažete: “Vu, ne želim to ponovo da radim!” pamtit ću to zauvijek. Bilo je to divno iskustvo.

Jeste li uživali u radu s režiserom kao što je Louis Leterrier?

– Louis je nevjerovatan, a kako smo se povezali, bilo je fenomenalno. Definitivno je na listi prvih pet reditelja s kojima sam ikada radio. Bio je to set, zabavan i zastrašujući u isto vrijeme. Tako sam sretan što sam radio s njim.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Šta možete reći o glumačkoj ekipi koja čini ovu jedinstvenu porodicu „Paklenih ulica“?

 

– O moj Bože! Upoznao sam Michelle u Italiji, što je bilo super, i bila je super gostoljubiva. A Charlize je bila sve što sam želio da bude. Ona je kraljica i nevjerovatno talentiran profesionalac. Svi su bili fantastični, a Vin je uvijek bio tu za nas. On se brine o vama, što je odlično. Mislim da je lijepo da vaš glavni čovjek bude i producent koji vam kaže da je zahvalan što ste u filmu. Moram reći da je to bilo jedno od najboljih iskustava koje sam ikada doživio na snimanju. Bio sam upozoren da dolazim da će biti izazovno i teško, ali bilo je sjajno, a ja sam se najbolje proveo. Dakle, bio sam tužan kada je došao kraj.

Foto: 2023 Getty Images

Portugalska glumica Daniela Melchior je još jedan sjajan dodatak franšizi, a Vi imate neke nezaboravne trenutke s njom.

– Ona je nevjerovatna i bilo nam je super, iako joj moj lik čini mnogo užasnih stvari. Pomislio sam: „Zaista mi je žao, da li je uredu ako ovo uradim?” Srećom, bila je potpuno nesposobna da uđe tamo i djeluje. Uvijek je bila luda i super je podržavala sve to. Definitivno sam prilično divlji u filmu…

Jeste li uzbuđeni zbog sljedećeg dijela franšize?

– Oh, da, apsolutno! Uzbudljivo je biti u „Paklenim ulicama“. Veliki je to izazov.

 

Pročitajte još