Dobitnica “Zlatne palme” u Kanu zaboravila nagradu: Pogledajte reakciju holivudske legende Jane Fonde

Piše: L. K. P.

Dodjelu “Zlatne palme” na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, dobitnica Justine Triet zauvijek će pamtiti, baš kao i prezenterica, holivudska glumica Jane Fonda koja joj je sinoć uručila prestižno priznanje.

Rediteljica trilera “Anatomy of a fall”, o ženi koja se bori s optužbama da je ubila supruga, bila je toliko smetena velikim pljeskom i pažnjom kojom je popraćen najvažniji trenutak filmske smotre u Cannesu, da je zaboravila uzeti nagradu. Zapravo, francuska rediteljica sa sobom je, nakon zahvale za ukazanu čast uzela sam kutiju u kojoj se nalazi Zlatna palma, ali ne i pisani dio nagrade, jedan od najznačajnijih certifikata izvrsnosti u sedmoj umjetnosti, ukrašen crvenom vrpcom. Rediteljica ga je ostavila na podiju. Jane Fonda pokušala joj je signalizirati da se vrati i uzme ga, ali ju Justine Triet, zbog navale emocija, nije doživjela.

Holivudskoj glumici nije preostalo drugo nego da za njom baci toliko važan “smotuljak papira”. Dobro je ocijenila udaljenost i pogodila dobitnicu u glavu. Naravno, video s dodjele postao je viralan. Kako i ne bi kada je Justine Triet sedma žena koja je bila nominirana za prestižnu nagradu u povijesti tog filmskog festivala, a tek treća treća žena koja ju je dobila i jedina laureatkinja koju će odsad pratiti priča da je certifikat “Zlatne palme” bačen za njom.

S druge strane, impulzivni postupak Jane Fonda mogao bi se objasniti činjenicom da je bila silno ponosna i dirnuta što priznanje predaje ženi.

“U moje vrijeme nije bilo rediteljica koje su se natjecale, a nikada nam nije palo na pamet da to nije u redu, rekla je dobitnici.

Treba dodati da se novozelandska rediteljica Jane Campion 1993. upisala u povijest kao prva žena nagrađena “Zlatnom palmom” za film “The Piano”. Gotovo tri desetljeća kasnije, Francuskinja Julia Ducournau dobila je 2021. prestižno priznanje za film “Titan” i sada je istu nagradu dobila i Justine Triet.

Pročitajte još