Misterija prelijepe nestale princeze za koju niko ne smije da pita šta joj se desilo

Piše: L. K. P.

Marokanska princeza Lalla Salma posljednji put u javnosti je viđena 2017. godine kada je sa suprugom Muhammedom posjetila Rabat.

Za marokanskog kralja udala se 2002. i bila je prva žena nekog marokanskog vladara koja je javno priznata, to jest dobila je titulu.

Magazin Hola je 2018. objavio da princeza Lalla razvela od marokanskog kralja, ali kraljevska palata to nikada nije potvrdila ili demantirala. Zapravo, svaki trag Lalle Salme se gubi od 2017. ali s obzirom na to da su bilo kakve diskusije o kraljevskoj porodici u marokanskoj štampi tabu, nijedan medij se nije usudio da dovede u pitanje princezin nestanak niti da pita gde bi ona mogla da bude. Kružile su glasine da je nakon razvoda protjerana iz Maroka i da je živela u egzilu u Sjedinjenim Državama i Grčkoj. Ništa od tih informacija nikad nije potvrđeno.

Kružile su i glasine o njenoj smrti, ali se pokazalo da su netačne jer je ipak viđena u poseti onkološkom centru Beni Melal 2019. godine i na večeri sa svojom kćerkom, princezom Lallom Hatidžom.

I svjetski mediji su se pitali šta se desilo sa princezom, onda se prošle godine u arapskim vijestima Asahifa pojavila vijest da je Lalla Salma obilježila svoj rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, gdje navodno i živi.

Advokat kralja Muhammeda i princeze Lalle Salme formalno je negirao bilo kakve sporove oko starateljstva i izveštaje o njenom bjekstvu iz zemlje, pokušavajući da spriječi glasine. On je rekao da su tračevi nepodnošljivi i da se radi o skandaloznim, a izuzetno ozbiljnim tvrdnjama.

Nestanak Lalle Salme iz javnog života bio je toliko očigledan zbog angažmana koje je obavljala u inostranstvu. Redovno je predstavljala svog supruga na međunarodnim događajima, a često je ugošćavala prve dame i supruge kraljeva u državnim posjetama Maroku.

Princeza je takođe osnovala Fondaciju Lalla Salma – za prevenciju i liječenje raka, a od 2017. u okviru fondacije nije uradila ništa javno. Takođe je bila ambasadorica dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije i borila se za prava žena i pravo na obrazovanje.

Ukoliko su se kralj i princeza razveli, razlog njenog odsustva iz zvaničnih obaveza je očigledan, ali ono što se ne razumije je zašto marokanska kraljevska palata ne želi ni da čuje za pitanja o njoj, a razvod čak nisu ni potvrdili zvanično.

Očigledno je da se očekivalo da se bivša supruga monarha kloni očiju javnosti i da cšuti o razvodu. Njih dvoje imaju dvoje djece, prijestolonasljednika Mulaja Hasana (19) i princezu Lallu Hatidžu (16).

Hoće li se Lalla Salma ikada vratiti u javni život? Nažalost, to je pitanje na koje možda nikada nećemo dobiti odgovor.

 

 

 

Pročitajte još