Najzdraviju grickalicu na svijetu svi vole, a usporava starenje i ubrzava metabolizam

Piše: L. K. P.

Kokice se uvijek nalaze na spisku nezdravih grickalica, ali uglavnom zato što se spremaju u mikrovalnoj ili sa mnogo putera i soli.

One ne moraju da budu tako pripremljene, a mogu biti prilično zdrave.

Prave se od zrna kukuruza i to je grickalica sa skrivenim prehrambenim prednostima. Možete ih jesti u slanoj i slatkoj varijanti. Koju god vrstu više preferirate odlična su grickalica, posebno uz gledanje televizije.

Cijela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, pa su i kokice mnogo bolja grickalica od čipsa. One koje kupujete na ulici mogu biti nezdravo pripremljene, prema tome, uvijek ih spremajte kod kuće u šerpi sa malo ulja.

Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E. Polifenol čisti toksine iz tijela i poboljšava imunitet. Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenola. Ovaj antioksidans smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava rad crijeva, poboljšava srčani ritam, piše Elle.

Nerastvorljiva vlakna vrše pritisak na crijeva i pomažu kod zatvora. Kokice su grickalice cijelog zrna bogata nerastvorljivim vlaknima.

Bioskopsku grickalicu možete napraviti u kućnoj varijanti na više načina. Najbolje je ukoliko posjedujete aparat za kokice i tada ih sa vrlo malo soli i bez dodatog ulja pravite na vrelom vazduhu.

Za kokice pripremljene u šerpi ili loncu trebat će vam koja kap ulja i dobar prstohvat soli. Stavite na prethodno zagrijanu ringlu, šerpu u kojoj ste dno prekrili sa kokicama i dobro sve poklopite. Kada počnu pucati, protresite ih par puta, otklopite kada „paljba“ prestane i eto iznenađenja, pun lonac vaše ukusne grickalice, ne preostaje vam ništa drugo nego da se zavalite u fotelju i uživate. I još nešto za kraj –  za vrijeme UN dijete možete jesti kokice u danu predviđenom za ugljene hidrate.

Pročitajte još