One su najljepše turske glumice današnjice: Zbog njih se gledaju sapunice

Piše: L. K. P.

Turske serije ne samo da su popularne u cijelom regionu, već su i njihovi glumci i glumice postali omiljeni među televizijskim gledaocima. Dovoljan je jedan pogled na neku od aktualnih serija pa da bude jasno zašto je to tako. Izdvojili smo najatraktivnije i najzavodljivije Turkinje koje svojom ljepotom osvajaju publiku.

Tuba Büyüküstün

Jedna od najpoznatijih turskih glumica današnjice proslavila se ulogom Asi u istoimenoj seriji. Ona je inače prva Turkinja nominirana za nagradu Emmy, a domaćoj je publici osim po toj seriji poznata po ulozi Elif u ‘Ljubavi i novcu’, nakon čega ju je New York Times uvrstio među 100 najseksepilnijih žena svijeta, a angažman u seriji ‘Ambasadorova kći’ bio je njen povratak na ekrane nakon trogodišnje stanke od glume i niza skandala.

Kao djevojčica željela je biti inženjerka, a prije nego što se počela baviti glumom, studirala je scenografiju i kostimografiju. Imidž joj je bio savršen sve do trenutka u kojem se udala za glumačkog kolegu Onura Saylaka, kojeg je upoznala na setu serije ‘Asi’. U to vrijeme počelo se pisati da je dotadašnjeg zaručnika Samija Saydana ostavila upravo zbog Onura. Vjenčali su se u Parizu 2011., a godinu poslije dobili su blizanke, danas devetogodišnje Mayu i Toprak.

No ljubavi je brzo došao kraj, a kad se 2017. razvela od Onura, život joj je krenuo strmoglavo nizbrdo. Punila je novinske članke pričom o dadilji koja je maltretirala njene, tada osmogodišnje blizanke. Bila je tri godine u ljubavi s Umutom Evirgenom, a koji je bio na glasu kao zločesti dečko. Pisalo se i da je bila s 29-godišnjem turskim modelom i glumcem Ekinom Mertom Daymazom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berguzar Korel (@berguzarkorel)

Bergüzar Korel

Prelijepa glumica ima četrdeset godina, troje djece i sjajnu karijeru, a gdje god da se pojavi, privlači pažnju svojim savršenim izgledom. Ostala je u sjećanju kao Šeherezada iz megapopularne sapunice ‘1000 i jedna noć’. Na tom je snimanju upoznala i supruga – glumca Halita Ergenca. Ova Turkinja obožava igrati odbojku u slobodno vrijeme te tako održava svoju fit figuru.

Inače, kao tajnu svoje ljepote istaknula je fizičku aktivnost, ali je priznala da postoje dani u kojima je jednostavno neraspoložena za trening. Ima osobnog trenera koji joj pomaže u održavanju figure, ali pazi i na prehranu. Dnevno popije barem litru i pol vode i jede isključivo namirnice iz organskog uzgoja. Njen jelovnik obiluje mahunarkama i hranom bogatom proteinima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asli Enver (@aslienver)

Asli Enver

Uspješna turska glumica nedavno je oduševljavala u seriji ‘Očev izbor’, a čini se da joj se sve posložilo i privatno nakon godina loših odluka. Uloga u seriji ‘Istanbulska nevjesta’ donijela je slavu karizmatičnoj 38-godišnjoj glumici. Rodila se u Londonu, u kojem je i živjela do 12. godine. Na Univerzitetu Haliç u Istanbulu diplomirala je glumu. Ne krije da joj je na njezinu umjetničkom putu puno pomogla majka jer je Asli u ranoj dobi dijagnosticirana disleksija.

Te poteškoće nimalo nisu utjecale na njene glumačke angažmane. Počela je snimati serije s 19 godina, a među ostalim je glumila u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’. U poslu joj se sve ostvarivalo, no nestabilni ljubavni odnosi ostavili su traga na njoj. Tri godine bila je u braku s kolegom Birkanom Sokulluom, a razveli su 2015. godine. Vjeru u ljubav vratio joj je muzičar Murat Boza, u kojeg se zaljubila na snimaju film ‘Brate moj’. Poslije tri godine veze razišli su se, što ju je dovelo do psihičke nestabilnosti i manjka samopouzdanja. U novembru prošle godine udala se za poduzetnika Berkina Gökbudaka nakon nekoliko mjeseci veze.

Nur Fettahoglu

Rođena je 1980. u Duisburgu u Njemačkoj kao najstarija od petero djece turskih doseljenika. Diplomirala je modni dizajn, a potom je radila na televiziji (Sky Turk kanalu), čitajući financijske vijesti. Od 2007. počela se pojavljivati u televizijskim serijama, a u 2011. odigrala je zapaženu ulogu u turskom filmu ‘Kurtlar Vadisi Filistin’. Mnogi je se sjećaju iz serije ‘Sulejman Veličanstveni’, u kojoj je glumila Mahidevran. Do danas je snimila desetke serija i filmova te se smatra jednom od najuspješnijih i najomiljenijih turskih glumica. Gledaoci su je nedavno mogli pratiti u seriji ‘Očev izbor’.

 

Iza sebe ima dva razvoda. Od 2008. do 2011. godine bila je u braku s Muratom Asijom, a drugi brak, s Leventom Vezirogluom, iz 2015. godine, okončan je u samo deset minuta, 14 mjeseci nakon vjenčanja. Dva mjeseca poslije razvoda par se pomirio i ponovo vjenčao, a 2016. godine rodila je djevojčicu nakon dugogodišnje borbe s neplodnošću.

Hatice Şendil

Ljubitelji turskih serija dobro poznaju glumicu Hatice Şendil jer je igrala u hit serijama ‘Dila’, ‘Sudbina’ i nedavno prikazivanoj ‘Izdaji’. Rođena je 2. avgusta 1983. godine u Istanbulu, a odrasla je u Antaliji. Osim što je glumila u mnogim turskim serijama i filmovima, ostvarila je karijeru modela. Prije 21 godinu natjecala se i za Miss Turske i završila na trećem mjestu. Prvu glumačku ulogu ostvarila je u muzičkom spotu Çelika Erişçija, a u međuvremenu je krenula pohađati satove glume.

 

Godine 2015. udala se za producenta i kolegu glumca Buraka Sağyaşara, a dvije godine kasnije dobili su sina Cana. O modi, ali i o kozmetičkim ritualima govorila je i u intervjuima. Komentirajući svoj odnos prema modi, rekla je da voli poruku koju ona šalje putem žene. Kako je izjavila, ‘modu voli poimati ne kroz trendove, nego kroz tijekove koji se razvijaju i mijenjaju’. Za nju je neizostavan dodatak – parfem. Kada su u pitanju kozmetički rituali, naglasila je da je njezin prioritet otkad zna za sebe bila zdrava prehrana, a neizostavan dio svakodnevnice su joj i sport i njega kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cansu Dere (@cansudere)

Cansu Dere

Rođena je 14. oktobra 1980. u Ankari. Njena porodica porijeklom je iz Grčke i Bugarske. Isprva se bavila manekenstvom te je bila Miss Turske 2000. godine, no vlada joj je zabranila odlazak na finalni izbor jer se održavao na Cipru, u grčkom dijelu grada Nikozije. Neko vrijeme bila je uspješan model u Turskoj i Parizu, u kojem je živjela dvije godine.

Danas je jedna je od najslavnijih osoba u Turskoj. Proslavila se ulogama u serijama ‘Sulejman Veličanstveni’, ‘Ezel’ i ‘Majka’. Lijepa Cansu danas ima 42 godinu, a iako je na poslovnom planu ostvarila sve što je poželjela, na ljubavnom polju nikada nije imala previše sreće. Naime iza nje su brojni neuspjesi u ljubavi, a najgori ožiljak ostavila joj je prevara bivšeg zaručnika, komičara Cema Yilmaza, s njezinom prijateljicom, s kojom se on na kraju vjenčao te dobio dijete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fahriye Evcen Özçivit (@evcenf)

Fahriye Evcen Özçivit

Jedna je od najpoznatijih turskih glumica i supruga Buraka Özçivita (Bali-bega iz ‘Sulejmana Veličanstvenog’). Ova 37-godišnja glumica rođena je u njemačkom gradu Solingenu. Porodica s majčine strane su joj Čerkezi, a po ocu turski doseljenici iz Kavale u Grčkoj. Ima dvije fakultetske diplome (jednu menadžmenta, a drugu sociologije). Sudbina ju je od ranog djetinjstva vezivala za Tursku. Kada joj je bilo 19 godina, dok je studirala sociologiju na Univerzitetu Heinrich-Heine u Düsseldorfu, dobila je ponudu da radi kao glumica te se prije završetka studija preselila u Istanbul.

Tada je dobila ulogu Nclale u seriji ‘Yaprak Dokumu’, koja joj je i otvorila vrata za brojna druga ostvarenja. Okušala se i na filmskim platnima i postala zapažena u turskoj kinematografiji. Debitirala je u filmu ‘Cannet’ 2008. godine, a nakon toga je dobila glavnu ulogu u filmu ‘Ask Tutulmasi’.

Voli čitati, posebno knjige o filozofiji, psihologiji i sociologiji. Godinu starijeg Buraka upoznala je na snimanju serije ‘Ptica pjevica’ i zaljubili su se. Ubrzo su snimili film ‘Ljubav nalikuje tebi’, a tad je javnost saznala za njihovu vezu. Par (koji nazivaju turskim Bradom i Angelinom) se vjenčao nakon četiri godine veze, a danas su i sretni roditelji dvoje djece.

Meryem Uzerli

Tu je i nezaobilazna Njemica turskog porijekla, u regiji najpoznatija kao nepokorna sultanija Hurem iz povijesne serije ‘Sulejman Veličanstveni’. Bila je velika glumačka zvijezda, no danas živi povučenijim životom u Berlinu i potpuno je posvećena djeci. U centru Berlina otvorila je dućan zdravih slatkiša, a što se njena privatnog života tiče – krije ga kao zmija noge.

Svojevremeno su je optužili da je kriva za raspad braka glumca Halita Ergenca, a koji je utjelovio Sulejmana u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’. U to vrijeme se šuškalo da se on razvodi od Bergüzar Korel, što je ispalo netačno. Njen privatni život također je bio u rasulu i tadašnji zaručnik, broker Can Ates, nagovarao ju je da pobaci kada je ostala trudna. Zbog toga su raskinuli, a ona je imala živčani slom koji je umalo završio tragičnim krajem. Uspjela se spasiti uz pomoć stručne pomoći, a danas je sretna samohrana majka dvoje djece. Nedavno je rodila drugo dijete, djevojčicu, no javnosti nije poznato ko je otac. Nagađa se da je riječ o glumcu Caglaru Ertugrulu, s kojim je već duže vrijeme u vezi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALL Magazine (@allmagazine)

Deniz Baysal

Publika je zavoljela ju je zbog uloge u popularnoj seriji ‘Fazilet i njene kćeri’ (igrala je ulogu najstarije kćerku Hazan). Rodila se u gradu Izmiru, a počela se baviti glumom još kao desetogodišnja djevojčica. Nakon godina provedenih u dramskim skupinama upisala je i studij glume, a kasnije se zaposlila u Nacionalnom kazalištu u Izmiru. Iza nje su uloge u brojnim serijama.

 

Kad je o ljubavi riječ, 2019. se udala za muzičara Barışa Yurtçua nakon dvije godine ljubavi u ljetovalištu Çeşme na Egejskome moru. Upoznali su se 2017. godine na snimanju njegovog spota u kojem je Deniz glumila dominu, a njen budući suprug – slugu. Kako je sama izjavila, bila je to fatalna privlačnost te priznala je da je on prvi muškarac koji je u njen život doveo mir i sigurnost, što joj je bilo potrebno još od djetinjstva, otkada su joj roditelji rastali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Özge Yağız (@ozgeyagizz)

Özge Yağiz

Mladu glumicu mnogi pamte po ulozi u seriji ‘Moja lijeva strana’. Rođena je 10. aprila 1997. u Istanbulu, a mnogi su joj od malena govorili da će jednog dana biti velika zvijezda, što se i dogodilo. Završila je studij komunikologije, a glumačku karijeru počela je graditi tek 2018. godine. Iza sebe ima mnoge uloge u kazališnim produkcijama i serijama. Zahvaljujući svojoj ljepoti, agenti su je ubrzo uočili te je nakon toga počela redati ulogu za ulogom. U ljubavi je s glumcem Gökberkom Demirciem.

Pročitajte još