Azra Osmančević, prva Bosanka koja je proglašena liderkom godine u Švedskoj, za „Azru“: Žene trebaju biti na svim sastancima na kojima se donose važne odluke

Piše: L. K. P.

Bosanka Azra Osmančević proglašena je liderkom godine u Švedskoj i prva je žena iz naše zemlje koja je dobila ovo značajno priznanje. Riječ je o najvećoj organizaciji za liderstvo u Švedskoj. Na listi se nalazilo 75 žena ispod 35 godina ili do 35 godina. Prošle godine Osmančević je bila na 12. mjestu, a ove godine na prvom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

U veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“, Azra je ispričala svoj životni put od Brčkog do Skoplja i dalje do Švedske, govorila je o svojoj karijeri od državne službe, privatnog sektora i u konačnici mlade poduzetnice. Priznala je da bi voljela da svoja znanja i vještine podijeli s mladim ljudima u Bosni i Hercegovini, koji su je, kako je kazala, oduševili, ali i da u konačnici investira u svoju BiH.

Sa suprugom Johanom i dvije kćerke živi u Štokholmu, a najveća podrška joj je mama.

– Ova nagrada mi mnogo znači, pogotovo jer se radi o liderstvu, koje mi je u srcu. Važno mi je da budem liderka koja postiže rezultate, a da istovremeno brinem o razvoju i dobrobiti mojih zaposlenih. Ova nagrada je dokaz da sam na pravom putu. Također, nadam se da će ovo priznanje inspirisati žene, posebno žene u Švedskoj sa stranom pozadinom, i dati im potvrdu da mi žene trebamo biti na svim sastancima u kojima se donose važne odluke – istakla je.

Rođena Tuzlanka

Opišite nam Vaš put iz rodne Bosne i Hercegovine do daleke Švedske? 

– Rođena sam u Tuzli, 1987. godine. Imala sam četiri godine kada je rat počeo. Kada je pao most u Brčkom, gdje su moji djed i nana živjeli, moji roditelji su se dogovorili da mama i ja izađemo iz Bosne i Hercegovine i odemo u Ohrid kod mamine rodbine. Bili smo nekoliko sedmica tamo, i jedan dan smo došli na autobusku stanicu. Bili su plakati na autobusima gdje je pisalo: Švedska, Norveška,  Danska, Njemačka… i mogao si da biraš. Mama je izabrala Švedsku, jer je relativno blizu Bosne i Hercegovine i zato što je znala da je Švedska jedna od vodećih zemalja u borbi za ženska prava i rodnu jednakost. Moj otac je ostao u Tuzli za vrijeme rata i još živi u Tuzli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

Ko Vam je najveća podrška? 

– Moja mama. Ne postoji niko kao ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

Kakve imate planove za budućnost i da li ćete i kako prenijeti svoje sposobnosti na mlade ljude u Bosni i Hrecegovini? 

– Nisam nikada bila tip koji pravi konkretne planove za budućnost. Meni je najvažnije da slušam svoju intuiciju i da svoje vrijeme i novac trošim na ljude i kompanije koje pozitivno utječu na društveni razvoj. Bila sam u Sarajevu prije nekoliko mjeseci i održala govor na Futures Leaders Summit, dobila sam tada priliku da popričam s našom omladinom, koja me je jako oduševila. Osnivač sam Femtorshipa, mentorskog programa koji ima cilj jačanje dobrobiti mladih žena. Nadam se da ću imati priliku da pokrenem isti koncept u Bosni i Hercegovini.

Jeste li nailazili na mnogo prepreka i je li i danas teže uspjeti ženama nego muškarcima? 

– Naravno da je bilo mnogo prepreka. Borila sam se za sve što sam do sada postigla. Iako smo posljednjih godina vidjeli određeni napredak, barem u Švedskoj, žene su još nedovoljno zastupljene kada je riječ o rukovodećim pozicijama, posebno u tehnološkoj industriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

Isto tako, ako vi, kao žena, upravljate tehnološkom kompanijom ili ste suosnivač, može biti teško pronaći investitore koji su spremni da ulažu u vašu kompaniju. To vas može spriječiti da dobijete podršku koja vam je potrebna za rast i širenje i nabavku resursa i mreža potrebnih za razvoj vaših vještina. Dakle, definitivno postoje poteškoće i prepreke s kojima se možete suočiti kao preduzetnica  i to je ogroman gubitak za sve nas, i žene i muškarce.

Majčinstvo i karijera

Majka ste dviju djevojčica, je li teško uskladiti karijeru i majčinstvo? 

– Voljela bih da svaka majka može da bira kako želi da praktikuje svoje majčinstvo. Imati izbor je to što je važno, a ne što neko bira. Veoma poštujem činjenicu da sve majke imaju različite uslove za ostvarivanje majčinstva i da moji izbori ne odgovaraju svima. S obzirom na to, smatram da opcija da ne kombinujem majčinstvo i karijeru nije prava opcija za mene. Ne želim samo da radim ili samo da se brinem o svojoj deci. Kombinacija mi je optimalna, koliko god da je teška.

Važno mi je da razgovaram često s djecom o svom poslu, da mi djevojčice shvate zašto želim i moram da radim. Uzela sam oba roditeljska odsustva, ali sam sa svojom drugom kćerkom Hermine odabrala da radim 50 posto odmah. Hermine se od prvog dana pridružila svim mojim sastancima odbora, sastancima rukovodstva, nastupima i tako dalje. Djeca su, također, naučila da pomažu kod kuće u poslovima koje mogu da podnesu, kao što je stavljanje veša u veš-mašinu, postavljanje stola, pomoć u kuhanju, biranje odeće ujutru. Trudim se da djecu prilagodim životu, a ne obrnuto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

Kako se najbolje odmarate privatno? 

– Obožavam surfanje, skijanje i da putujem sama, mada je teško putovati sama otkada sam postala mama. Imam vikendicu u šumi pored jezera, tu uživam s djecom i mužem što češće mogu. Biti u prirodi me opušta.

Na Vašem Instagram profilu vidimo da ste sportski tip? 

– Trenirala sam nogomet od 10. do 25. godine. Nakon toga sam nastavila da redovno treniram u teretani. Važno mi je da se osjećam jaka i fizički i psihički.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Osmančević (@azraosmancevic)

Poruka mladim

Kakvu poruku biste poslali mladim ljudima koji žele da ostvare svoje snove? 

– Budite vjerni sebi i slijedite svoju strast, taj plamen najduže gori. Ako ne znate šta je vaša strast, ne brinite. Možete je pronaći pokretanjem metode isključivanja. Testirajte, testirajte, testirajte! Započnite umrežavanje rano! Izgradite sebe podizanjem drugih. Ne zaboravite da ažurirate svoje vještine tokom svoje karijere, to je jednostavan način da radite na svojoj jedinstvenosti i da se izdvojite iz gomile.

Pročitajte još