Recept za kiflice s jogurtom savršene kao prilog, ali i lagani obrok

Piše: L. K. P.

Mekanim, toplim ili hladnim, prefinim kiflicama mnogi ne mogu odoljeti, a još kad se i ovako lijepo cakle, prava su sreća za oči i nepce. Donosimo recept za slane kiflice, a isto tijesto možete puniti i drugim slanim ili slatkim filom po želji – sirom, špinatom, čokoladnim namazom, pekmezom od šljiva, jabukama, jagodama, orasima i šećerom, itd.

Ukus je fantastičan i predivan.

Sastojci:

500 g brašna

125 ml mlijeka

125 ml jogurta

1 vrećica suhog kvasca

30 g šećera

1 jaje

1 bjelanjak

80 g otopljenog maslaca (margarina)

prstohvat soli

 

Za premazivanje kiflica:

 

1 žumanjak

1 kašika ulja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vukica Mijić (@vukica5)

Priprema:

Zagrijte pola količine mlijeka da bude mlako, pa dodajte kašokicu šećera i vrećicu kvasca. Sve to izmiješajte i ostavite 10-ak minuta da odstoji.

Pomiješajte ostatak mlijeka s jogurtom, zagrijte ga tek toliko da bude mlako. Umutite jaje i bjelanjke, dodajte preostali šećer, mlijeko i jogurt, kao i nabujali kvasac. Brašno i sol sjedinite i postepeno dodajte u smjesu. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Umijesite tijesto i ostavite 60 minuta na toplom da se digne.

Podijelite dignuto tijesto na 10 do 12 dijelova koje treba oblikovati u loptice. Loptice prekrite krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore.

Razvucite svaku lopticu ovalno, na jednu polovicu stavite željenu filu, a na drugi dio tijesta isijecite trakice.

Zarolajte u kiflice i stavljajte u protvan obložen papirom za pečenje. Kiflice ostaviti da se malo dignu, pa ih premažite umućenim žumanjkom i kašikom ulja.

Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 220 stupnjeva dok ne porumene.

Pročitajte još