DiCaprio i Bezos donirali 200 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume

Piše: L. K. P.

Leonardo DiCaprio i Jeff Bezos udružuju snage se kako bi spasili amazonsku prašumu. Oskarovac i osnivač Amazona pomoći će organizaciji Protecting Our Planet Challenge da uloži 200 miliona dolara u napore brazilske vlade da očuva divlje životinje i autohtono stanovništvo Amazone u sljedeće četiri godine.

– Nadahnuti smo ambicioznim ciljevima Brazila za zaštitu Amazone, jednog od najvažnijih mjesta za divlje životinje na planetu, i oduševljeni smo što možemo podržati te napore kroz Protecting Our Planet Challenge, izjavio je u priopćenju DiCaprio koji se pridružio pokretu putem Re:wild, organizacije usmjerene na ekološku restauraciju koju je on suosnovao 2021. godine.

Bezos je uključen kroz svoj Bezos Earth Fund, inicijativu koju su on i njegova zaručnica Lauren Sánchez pokrenuli kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena.

– Amazonija je ključna za budućnost globalne bioraznolikosti i klime i pozdravljamo predanost predsjednika Lule i brazilske vlade da je zaštite, rekao je u priopćenju Cristián Samper, izvršni direktor i voditelj rješenja za prirodu Bezos Earth Funda.

-Zadovoljstvo nam je podržati određivanje i upravljanje zaštićenim područjima i autohtonim teritorijima kao ključnim dijelom strategije za smanjenje deforestacije, zajedno s novim ekonomskim modelima razvoja temeljenim na očuvanju i održivom gospodarenju šuma, nastavio je Samper.

Protecting Our Planet Challenge ima za cilj zaustaviti krčenje šuma u Amazoniji, trajno zaštititi oko 60 milijuna hektara neodređenih javnih površina i ojačati upravljanje postojećim zaštićenim regijama i prava domorodačkih čuvara brazilske Amazone.

Amazonija – koja obuhvaća Brazil, Boliviju, Peru, Ekvador, Kolumbiju, Venezuelu, Gvajanu te Surinam i Francusku Gvajanu -ključna je za narode iz više od 400 domorodačkih skupina i dom je milionima vrsta. Međutim, 17 posto amazonske šume već je nestalo, a znanstvenici strahuju od katastrofalnih posljedica ako ta brojka dosegne 20-25 posto, navodi se u priopćenju. Uz nultu deforestaciju, ovaj će plan “pridonijeti ambicioznim i kritičnim ciljevima Brazila za postizanje nulte deforestacije u Amazoniji i ubrzanje prijelaza zemlje na održivo i zeleno gospodarstvo”.

Pročitajte još