Tom Cruise danas slavi 61. rođendan: Scijentologija mu uništila brak, kćerku ne poznaje

Piše: L. K. P.

Holivudski glumac Tom Cruise danas slavi 61. rođendan. Kao dječak je maštao o tome da postane svećenik. Ni na kraj pameti mu tada nije bilo da će zarađivati milione snimajući filmove i izvodeći po život opasne scene. Iako ima dvojnike, većinu zahtjevnih scena želi odraditi sam jer ga to jako zabavlja. S 19 godine je glumio u filmu ‘Vječna ljubav’ i shvatio da je ipak gluma njegov životni poziv.

Proslavila ga je uloga u filmu ‘Top Gun’ iz 1986., čiji je drugi nastavak izašao prošle godine. Zapažene uloge bile su mu i u ‘Kišnom čovjeku’ te ‘Rođen 4. jula’, za koju je dobio i Zlatni globus za najboljeg glumca te bio nominiran za Oscara.

Tajni agent Ethan Hunt u filmu ‘Nemoguća misija’ bio je već u nekoliko nastavaka, a smatraju ga 8. najuspješnijim glumcem u SAD-u te jednim od najboljih u svijetu.

Ipak, osim u filmovima, pravu dramu gledali smo i u njegovu privatnu životu. Ženio se dva puta, prvi put za glumicu Mimmi Rogers (67), s kojom je bio u braku tri godine, a onda je od 1990. do 2001. bio s glumicom Nicole Kidman (56). S njom je usvojio dvoje djece, kćerku Isabellu Jane (30) i sina Connora (28).

Nakon razvoda s Kidman, 2006. je sudbonosno ‘da’ rekao glumici Katie Holmes (44), koja je od njega mlađa 16 godina. U braku su bili šest godina, a dobili su kćer Suri, s kojom Tom već godinama ne komunicira. Njeno ime na hebrejskom znači princeza, a na perzijskom crvena ruža.

Glumica je bila katolkinja, ali je zbog Toma prešla na scijentologiju u junu 2005. godine. Treći brak mu je propao zato što je bio opčinjen Scijentološkom crkvom. Čim je Kate ostala trudna, kupio je kućni ultrazvuk i pratio napredak bebe. Liječnicima je to smetalo. Najgore je bilo Kate i to u trenucima kad je postajala majka. Morala je šutjeti tokom porođaja, jer tada prema scijentološkoj crkvi, mora biti apsolutna tišina. Vjeruje se da žena koja priča i vrišti dok rađa, može naštetiti prinovi.

Problemi su počeli nedugo nakon jer je Katie shvatila da će Tom htjeti malenu odgajati kao scijentologinju pa je zatražila razvod. Toma je to shrvalo i izbacio ih je iz svog života tako da nema više nikakav kontakt s kćeri, koja je ovog proljeća napunila 17 godina.

Pročitajte još