Održat će se još jedna krunidba kralja Charlesa i kraljice Camille: Evo i zašto

Piše: L. K. P.

Prošla su već dva mjeseca otkako su Charles i Camilla i službeno postali kralj i kraljica, no pred njima je još jedan događaj iznimno važan u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. U maju su u Westminsterskoj palači pred članovima porodice, istaknutim državnicima i mnogobrojnim članovima kraljevskih porodica iz raznih dijelova svijeta primili kraljevske počasti, a sada ih slično čeka u katedrali St Gilesa u Edinburgu.

Charlesu će biti uručene časti Škotske na nacionalnoj službi zahvalnosti u katedrali St Gilesa u sklopu Kraljevskog tjedna, što je vrlo važan trenutak za monarhiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Clarence House (@clarencehouse)

Upravo počasti Škotske najstariji su krunski dragulji u Britaniji i bili su prisutni na mnogim glavnim kraljevskim ceremonijama u proteklih pet stoljeća. Središnji dio je, naravno, kruna koja je izrađena od zlata i srebra te ukrašena s 94 bisera i 43 dragulja, uključujući dijamante, granate i ametiste.

Jakov V. dao je izraditi krunu još 1540. godine i prvi put ju je nosio na krunidbi Marije od Guise iste godine, dok se smatra da je žezlo bilo dar Jakovu IV. od pape Aleksandra VI. 1494. godine. Međutim, Charles će na svečanosti dobiti novi mač jer je stari u vrlo krhkom stanju.

Pročitajte još