Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije: Gotova začas

Piše: L. K. P.

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna za porodična vikend-druženja, ali i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

Sastojci:

200 g glatkog brašna

200 g šećera

1 kašika praška za pecivo

½ kašikice sode bikarbone

40 g gorkog kakaa

175 g maslaca

2 velika jaja

2 kašike ekstrakta vanilije

150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:

 

75 g maslaca

175 g kvalitetne tamne čokolade

300 g šećera u prahu

125 ml kiselog vrhnja

1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz rerne i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto sasvim ohladi.

Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta, dodajte kašikicu vruće vode, ako je prerijetka, dodajte još šećera u prahu.

Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.

Pročitajte još