Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.
Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna za porodična vikend-druženja, ali i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
200 g šećera
1 kašika praška za pecivo
½ kašikice sode bikarbone
40 g gorkog kakaa
175 g maslaca
2 velika jaja
2 kašike ekstrakta vanilije
150 ml kiselog vrhnja
Za čokoladnu kremu:
75 g maslaca
175 g kvalitetne tamne čokolade
300 g šećera u prahu
125 ml kiselog vrhnja
1 kašika ekstrakta vanilije
Priprema:
Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.
Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite oko 30-35 minuta.
Izvadite iz rerne i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto sasvim ohladi.
Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta, dodajte kašikicu vruće vode, ako je prerijetka, dodajte još šećera u prahu.
Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.