Zbog udaje za pripadnike plave krvi morale odustati od profesionalne karijere: Šta su po zanimanju princeze i kraljice

Piše: L. K. P.

Neke od najslavnijih princeza i kraljica završile su prestižne studije i ostvarile zapažene profesionalne karijere, no svega su se morale odreći preuzimanjem kraljevskih titula.

Udaja za člana kraljevske porodice za mnoge je današnje princeze i kraljice značila odustajanje od vlastitih prestižnih karijera. Daleko od onog čime su se prije bavile i za što su se godinama školovale, njihovi se dani svode na dobrotvorni rad, odgoj djece i smješkanje pred kamerama na brojnim manifestacijama.

Naravno, tu je i velika odgovornost koja dolazi uz uloge vojvotkinja, princeza i kraljica, jer radi se o pozicijama koje predstavljaju kraljevsku porodicu i kraljevstvo u cjelini. No činjenica jest da je njihov današnji posao vjerovatno sve samo ne ono što su planirale raditi kada su prije mnogo godina započinjale svoje profesionalne karijere.

Od belgijske kraljice Mathilde, koja je psihologinja, do nizozemske kraljice Maxime, koja je držala visoke funkcije u bankama, donosimo pregled zanimanja članica kraljevskih porodica Evrope.

Kate Middleton, princeza od Walesa

Na završnim ispitima u srednjoj školi Kate Middleton ocijenjena je ocjenama A i, što joj je bilo dovoljno za upis prestižnog Univerziteta St. Andrews, na kojem je 2005. završila povijest umjetnosti.

Posljedično, Kate je pokušala pokrenuti vlastiti biznis dječje odjeće putem porodične kompanije Party Pieces, no morala je odustati od njega zbog finansijskih razloga.

Godinu kasnije, 2006., dobila je poziciju voditeljice odjela kupovine u kompaniji Jigsaw, u vlasništvu porodičnih prijatelja Johna i Belle Robinson. Dala je otkaz nakon manje od godinu s pojašnjenjem da će pokušati izgraditi karijeru kao profesionalna fotografkinja.

Postojale su glasine da će preuzeti poziciju pomoćnika kraljevskog fotografa Marija Testina u New Yorku, no odlučila je fotografirati najnoviju kolekciju za web stranicu Party Pieces. Tada su se spominjali njeni razni angažmani za dizajne kataloga, poslove u produkciji i marketingu, no 2008. godine pokojna kraljica izrazila je zabrinutost zbog činjenice da još uvijek nije radila nijedan ozbiljniji posao.

Kraljica Elizabeta napomenula je Williamu da bi je trebao zaprositi tek nakon što barem započne profesionalnu karijeru, no dvije godine kasnije, u trenutku prosidbe, Kate se već ustalila u ulozi domaćice.

Otkako se udala za princa Williama, balansira dužnostima pojavljivanja u javnosti, rada u humanitarnim organizacijama te odgoja njihovo troje djece, Georgea, Charlotte i Louisa.

Sophie Wessex

Kraljici je oduvijek bila posebno draga supruga princa Edwarda te se govorilo da ju je impresionirala činjenica da je riječ o djevojci sa zavidnom profesionalnom karijerom ostvarenom prije vjenčanja.

Nakon školovanja za tajnicu, Sophie Rhys Jones započela je karijeru u odnosima s javnošću, radeći za tvrtke kao što su Capital Radio, The Quentin Bell Organisation i MacLaurin Communications & Media.

Godine 1996. upustila se u poduzetničke vode i osnovala agenciju RJH Public Relations sa svojim poslovnim partnerom Murrayem Harkinom, a nastavila je raditi i nakon udaje za princa Edwarda.

Međutim sve se zakompliciralo nakon indiskretnog poslovnog razgovora koji je Sophie vodila s ‘čovjekom s Bliskog istoka’, za kojeg je vjerovala da je potencijalni PR klijent, a koji je zapravo bio tajni novinar News of the Worlda.

Razgovarajući u londonskom hotelu o slavnim ljudima koje je poznavala u nadi da će dobiti ugovor vrijedan 240.000 funti godišnje, s ljubavlju je kraljicu opisala kao ‘staru dragu’, a kraljicu majku kao ‘staru damu’. U svjetlu tih indiskrecija smanjila je svoj komercijalni rad i preuzela kraljevske dužnosti s punim radnim vremenom 2002. godine.

Princeza Beatrice

Starija kćerka princa Andrewa diplomirala je povijest i povijesti ideja na Goldsmiths Collegeu u Londonu 2011. godine.

Prema njenom životopisu na poslovnoj web stranici LinkedIn, nakon što je napustila univerzitet, Beatrice je između septembra 2011. i januara 2012. radila kao ‘istraživački saradnik’ za dobrotvornu udrugu svoje majke Children In Crisis. Prešla je u investicijsku tvrtku Cabot Square Capital u februaru 2012., ali je dala otkaz 16 mjeseci kasnije.

Sljedeći posao, kao ‘međunarodni analitičar produkcije’ u Sony Picturesu, prihvatila je u januaru 2014. No nakon godinu dala je otkaz na radnom mjestu s 19.500 funti godišnje plaće. Saradnici u palači su nakon toga rekli da ‘istražuje mogućnosti svoje karijere’ – ali to je nije spriječilo da uživa u nizu luksuznih odmora.

Između decembra 2014. i  decembra 2015. , koja ne prima nikakva državna sredstva, bila je na 18 putovanja u inozemstvu, uključujući ono luksuznom jahtom Romana Abramoviča, vrijednom 1,5 milijardi funti, na Ibizu. Njena sljedeća pozicija bila je u investicijskoj tvrtki Sandbridge Capital na Manhattanu, ali je okrenula leđa svom četvrtom poslu u pet godina i od 2016. radila je u New Yorku kao potpredsjednica za strategiju i partnerstva u Afinitiju.

Također je suosnivačica dobrotvorne organizacije Big Change, čiji je cilj pomoći mladima da napreduju u životu kako bi mogli pozitivno doprinijeti svijetu.

Princeza Eugenie

Mlađa kćerka princa Andrewa oborila je rekorde kraljevske porodice postigavši ​​dvije ocjene A i B u svojim završnim ispitima nakon studija engleske književnosti i povijesti umjetnosti.

Eugenie je 2012. diplomirala engleski jezik i povijest umjetnosti na Univerzitetu Newcastle te je nastavila raditi na Manhattanu za tvrtku za online aukcije Paddle8. Princeza se 2015. pridružila galeriji suvremene umjetnosti Hauser & Wirth u Londonu, a 2017. promaknuta je u ulogu ravnateljice.

Poslovni život usklađuje s brigom o sinu Augustu, a najavila je da ovo ljeto očekuje još jedno dijete.

Nizozemska kraljica Maxima

Prije nego što je upoznala supruga, nizozemskog kralja Willema Alexandera, Maxima, rođena u Argentini, gradila je uspješnu karijeru u financijama.

Dok je studirala ekonomiju na Papinskom univerzitetu, radila je za Mercado Abierto Electrónico SA, tržište elektroničkih vrijednosnih papira i stranih valuta. Također je uskladila studij s radom u odjelu prodaje Boston Securities SA u Buenos Airesu, provodeći istraživanje o softverima za financijske kompanije.

Nakon što je diplomirala, zaposlila se u HSBC-u u New Yorku te je napredovala do potpredsjednice institucionalne prodaje za Latinsku Ameriku. Njen sljedeći prelazak bio je u Dresdner Kleinwort Benson u New Yorku, gdje je radila kao potpredsjednica odjela za tržišta u razvoju, a onda je prešla u Deutsche Bank u Bruxellesu.

Tečno govori španski, svoj materinji jezik, engleski, nizozemski i francuski.

Zahvaljujući svemu tome, Maximu je 2009. bivši glavni tajnik Ban Ki-moon imenovao posebnom zastupnicom UN-a za uključivo financiranje razvoja. Također je počasna pokroviteljica G20 Globalnog partnerstva za financijsku uključenost (GPFI) od lipnja 2011. te radi na unapređenju rada G20 na uključivim financijama.

Danska princeza Mary, buduća kraljica

Mary Donaldson studirala je na Univerzitetu Tasmanije i diplomirala s kombinacijom diplome prvostupnika trgovine i prvostupnika prava. Poslije diplome radila je kao voditeljica financija za razne tvrtke prije nego što je 1999. imenovana direktoricom financija za međunarodnu agenciju Young and Rubicam.

Nakon što je upoznala princa Frederika, princeza Mary radila je za Belle Property kao direktorica prodaje te se preselila u Pariz kako bi predavala engleski u poslovnoj školi. Godine 2002. trajno se preselila u Dansku i zaposlila u tvrtki Microsoft Business Solutions kao savjetnica za projekte.

Princeza Mary žena je s velikim interesom za razvoj karijere te je radila sve do zaruka s princem Frederikom 2003., kada je službeno napustila prijašnji život i karijeru te prigrlila ulogu buduće kraljice. Također je učila danski kao strani jezik.

Belgijska kraljica Mathilde

Mathilde d’Udekem d’Acoz stekla je diplomu s visokim počastima iz logopedije i otvorila svoju praksu u Belgiji kada je imala samo 22 godine.

Zatim je upisala magisterij psihologije i nastavila studij nakon udaje za princa Philippea, nasljednika belgijskog prijestolja, a diplomirala je 2002. s odličnim uspjehom.

Kraljica govori francuski, nizozemski, engleski i italijanski te se dobro služi španskim. Posebno je zanima rad s djecom, zahvaljujući svom logopedskom radu, te je počasna predsjednica UNICEF-a Belgije.

Godine 2016. pozvana je da postane jedna od zagovornica ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Također sudjeluje na godišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu i vodila je gospodarske misije u SAD-u i Vijetnamu s kraljem Philippeom.

Španska kraljica Letizia

Prije nego što je upoznala nasljednika španjolskog prijestolja, Letizia Ortiz Rocasolano, čiji su otac Jesús José Ortiz Álvarez i maćeha Ana Togores oboje novinari, uživala je u dugoj karijeri na televiziji i u novinama.

Završila je BA studij novinarstva, a potom magisterij audiovizualnog novinarstva.

Nakon što je radila u asturijskim dnevnim novinama La Nueva España, nastavila je raditi za ABC, popularne nacionalne novine koje imaju treću najveću nakladu u Španiji. Potom je prešla u špansku novinsku agenciju EFE, a zatim otišla u Guadalajaru u Meksiku i zaposlila se u lokalnim novinama Siglo 21.

Vrativši se u Španiju godinu kasnije, radila je za špansku verziju Bloomberga, informativnog kanala i agencije specijalizirane za ekonomiju, prije nego što je prešla na CNN+. Kad je upoznala supruga, kralja Felipea VI., Letizia je radila za popularni TV kanal 24 Horas i vodila popularne večernje vijesti Telediario 2.

Izvještavala je o nizu najvažnijih događaja, među kojima su predsjednički izbori u SAD-u 2000. i napadi 11. septembra.

Pročitajte još