Najveća blokada u Hollywoodu: Štrajku scenarista pridružile se i najveće filmske zvijezde

Piše: L. K. P.

Holivudski glumci pridružili su se štrajku scenarista koji traje od maja i tako prouzrokovali najveću blokadu u filmskoj industriji u posljednjih šezdeset godina. Oko 160.000 umjetnika povezanih s filmskom industrijom, među kojima su i najveća holivudska imena, stalo je s radom tačno u ponoć 13. jula zaustavivši većinu američkih filmskih i TV produkcija.

Screen Actors Guild (SAG) želi da najveće streaming platforme pristanu na pravedniju podjelu dobiti, povećanje plaća i bolje uslove rada. Također žele zaštititi glumce od korištenja digitalnih replika te sindikat traži jamstva da se umjetna inteligencija i računalno generirana lica i glasovi neće koristiti kao zamjena za glumce.

Dok traje štrajk, glumci se ne mogu pojavljivati u filmovima, pa čak ni promovirati filmove koje su već snimili. Štrajku su se pridružile i zvijezde Cillian Murphy, Matt Damon i Emily Blunt koji su u četvrtak navečer napustili londonsku premijeru filma ‘‘Oppenheimer‘‘, reditelja Christophera Nolana koji im je dao otvorenu podršku.

Glumica Fran Drescher, zvijezda TV serije “Dadilja” i predsjednica sindikata SAG-AFTRA, nazvala je odgovore studija uvredljivima i bez imalo poštovanja.

– Šokirana sam načinom na koji se ljudi s kojima smo poslovali ponašaju prema nama. Ne mogu vjerovati koliko smo udaljeni u stavovima. Pozivaju se na siromaštvo i gubitak novca, dok s druge strane daju stotine miliona svojim izvršnim direktorima. To je zaista odvratno, bila je vrlo direktna slavna glumica.

Iz Saveza filmskih i televizijskih producenata, udruženja koje pregovara u ime Netflixa, Walt Disneyja i drugih kompanija, poručili su da su duboko razočarani što je SAG-AFTRA odlučio odustati od pregovora.

Pročitajte još