Recept za laganu salatu od tjestenine: Dvostruko više proteina, a isto kalorija

Piše: L. K. P.

Salata od tjestenine i sezonskog povrća dobrodošao je prizor na jelovniku kada temperatura poraste u termometru. Ovo je tip jela koji vam omogućava da ga skuhate jednom, a jedete dva do tri dana uz obavezno držanje u frižideru.

Ne samo da u salatu od tjestenine možete staviti koje god povrće imate kod kuće, već će i okus biti bolji drugi ili treći dan kada se svi sastojci sljube i prožmu. Da biste napravili salatu od tjestenine možete skuhati različite vrste – od običnih makarona preko pennea do svrdla i leptirića (farfalle).

U 100 grama sušene tjestenine napravljene od durum pšenice naći ćete otprilike 350 kalorija i oko 10 do 13 grama bjelančevina, ovisno o proizvođaču. U istoj količini tjestenine od slanutka ili leće pronaći ćete otprilike isti broj kalorija, ali dvostruko više bjelančevina – u prosjeku 20 do 25 grama proteina.

Ovaj tip tjestenine ima i mnogo više prehrambenih vlakana zbog čega je zasitnija od klasične tjestenine napravljene od bijelog brašna.

Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oni koji pate od celijakije i intolerancije na gluten. S druge strane, ima nešto grublju teksturu, te je dva do tri puta skuplja od tjestenine napravljene od pšenice.

Ako vam vaš budžet dopušta – svakako je vrijedi isprobati – a pogotovo ako redovno trenirate i pazite na unos bjelančevina u organizam.

Donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svako može napraviti u svom domu.

Sastojci za 2-3 obroka:

250 g tjestenine od mahunarki

250 g kuhanog slanutka

10-15 cherry paradajza

10 otkoštenih maslina

1 manji krastavac

½ paprike

¼ ljubičastog luka

Sastojci za dressing:

60 ml majoneze

1 kašika sirćeta

1 čajna kašikica senfa

1 češanj češnjaka

½ limuna

svježi peršin po želji

so i biber po želji

Priprema :

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u vrućoj i zasoljenoj vodi. Za to vrijeme operite paradajz i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte na sitno.

U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, sirće, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinte s solju i biberom. Ako vam je dresing previše kiseo, možete dodati i malo meda.

U dressing dodajte i naribani češanj češnjaka. Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dressingom i sve dobro promiješajte.

Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak.Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u frižider i ohladiti prije jela.

Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršuna.

Pročitajte još