Slavna francuska glumica ide na sud: Optužena za pronevjeru stotine hiljada eura

Piše: L. K. P.

Slavnoj francuskoj glumici Isabelle Adjani (68) pariški kazneni sud sudit će 19. oktobra za porezne prevare i pranje novca.

Adjani je optužena da je prevarila porezne vlasti 2013., 2016. i 2017. kroz dva mehanizma. Prikrila je “donaciju od dva miliona eura od Mamadou Diagna NDiaye, pod pokrićem kredita, koji joj je omogućio utaju 1.2 milijuna eura poreza na transfere” i fiktivno je boravila u Portugalu, što joj je omogućilo “utaju 236.000 eura poreza na dohodak“, piše CNEW.fr.

Mamadou Diagna NDiaye utjecajni je senegalski poduzetnik, predsjednik Senegalskog nacionalnog olimpijskog i sportskog odbora (CNOSS) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Također je predsjednik Organizacijskog odbora za Olimpijske igre mladih (YOG), zakazanog za 2026. u Senegalu.

– Isabelle Adjani osporava navodne činjenice i nije počinila nikakvo kazneno djelo”, tvrde njezini odvjetnici Julie Freal-Saison i Cédric Labrousse, osuđujući kazneni progon “neutemeljenim i nerazmjernim”. “Francuska porezna uprava svim sredstvima pokušava prekvalificirati ovaj kredit kao donaciju unatoč godinama otplaćivanja, rekli su glumicini odvjetnici dodajući da je NDiaye također kum njenog sina.

Glumici će se suditi i za pranje novca, djela počinjena između Sjedinjenih Država i Portugala 2014. godine. Osumnjičena je da je “prošla kroz američki bankovni račun i nije prijavila poreznim vlastima iznos od 119.000 eura od offshore tvrtke s nepoznatim stvarnim vlasnikom i namijenjena ulaganju u Portugal”, rekao je pravosudni izvor, piše Le Monde.

Istraga je otvorena 2016. godine nakon otkrića Panamskih dokumenata o sustavu utaje poreza putem računa u poreznim oazama. Isabelle Adjani navedena je kao vlasnica tvrtke na Britanskim Djevičanskim otocima.

Pročitajte još