Haljina kojom je Nicole Kidman ušla u modnu historiju

Piše: L. K. P.

Glumica Nicole Kidman se 1997. godine na dodjeli Oskara pojavila u neobičnoj kreaciji koja je postala jedna od tri najuticajnije haljine ikada.

Uvijek je bila modna kraljica, a njene haljine sa crvenih tepiha su uvijek bile u centru dešavanja.

Tako je bilo i davne 1997. godine kada se pojavila na dodjeli Oskara sa tadašnjim suprugom, glumcem Tomom Cruiseom i svojim modnim izdanjem promijenila pravila oblačenja na crvenom tepihu.

Ta haljina je podijelila modne kritičare, ali je ostala zauvijek upamćena.

Prije svega, ono što je izazvalo posebnu pažnju jeste boja haljine. Nijansa između žute i zelene je definitivno nešto je plijenilo pažnju.

Uz to, kreacija je imala ukrase i vez inspirisane Azijom i postavu od krzna kune što je bilo veliko odstupanje od normi mode i promenilo modu na dodeli Oskara zauvijek.

Haljina nije bila uskog i skromnoj kroja kao što je dotad bilo uobičajeno na dodeli Oskara, već je imala poprilično hrabar i svileni kroj koji je apsolutno skrenuo pažnju na Nicole.

Za ovu priliku Nicole je odabrala djelo tada kreativnog direktora Christiana Diora, John Galliano.

Haljina je privukla svu pažnju zbog nekonvencionalnosti i ljudi nisu gledali u Toma Cruisea koji je tada bio na vrhuncu karijere, već su gledali njegovu suprugu.

Magazin Smithsonian haljinu NIkol Kidman naziva jednom od tri najutjecajnije haljine na dodjeli Oskara ikada, uz kreacije Barbare Streisand i Audrey Hepburn.

Uz ovu ekstravagantnu haljinu, Nicole Kidman je iskombinirala torbicu sa resicama u istoj nijansi haljine i sandale u sivoj nijansi.

I frizura je prestavljala pun pogodak, pa je glumica za ovu priliku pokupila kosu i lice istakla visećim žutim naušnicama.

Pročitajte još