Sedam savjeta kako si pomoći kod nadutosti na prirodan način

Piše: Marketing

Nadutost, koju često prati osjećaj težine i napetosti u trbuhu te otečenost trbuha, jedna je od najčešćih probavnih smetnji koju redovito osjeća 15 do 30% ljudi. Obično se javlja nakon obroka, a njezino trajanje varira od jednog do nekoliko dana.

Obično se radi o pojačanoj proizvodnji plinova ili poremećaja mišića koji su dio rada probavnog sustava. Također, može biti znak intolerancije na hranu ili alergije na određene namirnice te rezultata nepravilne prehrane kojoj svi ponekad pribjegavamo.

Ako i vi često osjećate nadutost možda griješite u malim stvarima koje vrlo lako možete promijeniti i tako spriječiti nelagodu. U nastavku saznajte kako si pomoći kod nadutosti trbuha i smanjiti je na prirodan način.

  1. Konzumirajte hranu na pravilan način

Jeste li znali da brzim konzumiranjem obroka te razgovaranjem za vrijeme obroka možete progutati i velike količine zraka koje mogu izazvati nadutost? Dodatne količine zraka možete unijeti i žvakanjem guma za žvakanje i ispijanjem pića kroz slamčicu.

Ako ste ljubitelj gaziranih pića morate znati da se mjehurići ugljičnog dioksida otpuštaju u želucu i završavaju u crijevima što može dovesti do nadutosti.

  1. Jedite manje, a češće

Nadutost se najčešće osjeća nakon obroka, a razlog je velika količina hrane konzumirana odjednom. U ovom slučaju nadutosti se možete riješiti vrlo lako tako što ćete smanjiti količinu konzumirane hrane po obroku, a povećati broj obroka u danu.

Osim toga, može pomoći i dulje žvakanje hrane kojim ćete smanjiti i količinu zraka koji progutate tijekom obroka. Time konzumiranje hrane postaje duži proces, smanjuje se količina unesene hrane, a time i osjećaj nadutosti.

Osjećaj nadutosti nakon obilnog obroka kod onih sklonih nadutosti može biti i subjektivan osjećaj kojeg se možete riješiti unosom manjih količina hrane.

  1. Uzmite probiotike za svaki dan

Crijeva su dom pretežito dobrih*, ali i ponekih loših bakterija koje proizvode plinove koji mogu dovesti do nadutosti. Istraživanja pokazuju da konzumiranjem fermentirane hrane poput kupusa ili kefira ili unosom dodatnih količina dobrih* bakterija u obliku aktivnih probiotika, možemo smanjiti proizvodnju plinova, a time i nadutost.

Osim što mogu pomoći kod nadutosti, probiotici imaju niz korisnih učinaka na zdravlje crijeva i općenito imuniteta. Pomažu kod zatvora koji posljedično, također, može dovesti do nadutosti te su korisni kao podrška imunitetu.

Povećajte broj dobrih* bakterija u crijevima i smanjite nadutost uz Biorela Daily, probiotik s 10 milijardi aktivnih bakterija. On sadrži ispitane, sigurne i učinkovite probiotske kulture koje će u kratkom roku pružiti podršku mikroflori crijeva.

Ako se često budite naduti ili vam tijekom dana krči u crijevima i imate učestale vjetrove, potražite u ljekarnama Biorela Daily pakiranje za 30 dana i svakodnevnim konzumiranjem osjetite razliku. Ubrzo ćete se buditi puni elana, a vaša probava će vam na tome biti zahvalna.

  1. Riješite problem zatvora

Ako patite od zatvora vrlo vjerojatno ste se susreli i s nadutošću. Pokušajte u prehranu uvrstiti što više namirnica bogatih netopivim vlaknima poput cjelovitih žitarica, lana, smeđe riže i brokule. No, uvedite ih u prehranu oprezno i postupno jer biste mogli postići kontraefekt. Naime, veći udio vlakna bi u nekim situacijama mogao dodatno pridonijeti nadutosti i pojavi plinova.

Uz konzumaciju namirnica bogatih vlaknima svakako pojačajte i unos vode i redovitu fizičku aktivnost.

Ovdje će pomoći i aktivni probiotik bogat sojevima dobrih* bakterija koje ciljano utječu protiv zatvora.

  1. Provjerite jeste li intolerantni ili alergični na neku namirnicu

Alergija na hranu i intolerancija na hranu manifestira se u obliku nadutosti, plinova i težine u želucu. Neki od najčešćih alergena koji mogu izazvati alergiju ili intoleranciju na hranu su:

  • Gluten i pšenica – ovdje je glavni „krivac“ protein gluten kojeg možemo naći u piru, ječmu, pšenici i drugim žitaricama. Kod osoba osjetljivih na gluten dovodi do niza smetnji, a jedna od najčešćih je upravo nadutost.
  • Laktoza – ugljikohidrat iz mlijeka koji uzrokuje alergiju u obliku niza simptoma, a od kojih prednjači nadutost. Želite li testirati jeste li alergični na laktozu, morat ćete u određenom vremenu prestati s konzumacijom svih mliječnih proizvoda.
  • Fruktoza – voćni šećer koji u slučajevima alergije može dovesti do nadutosti. Ako sumnjate na alergiju, probajte voditi dnevnik prehrane preko kojeg će te otkriti smeta li vam voćni šećer.

Ako sumnjate na alergiju posjetite liječnika koji će vas uputiti na testiranje kako bi se točno utvrdilo na što ste alergični.

  1. Izbjegavajte hranu koja uzrokuje nadutost

Neke namirnice mogu izazvati pojačanu proizvodnju plinova u crijevima što dovodi i do pojave nadutosti.  Riječ je o grahoricama kao što su grah, leća, slanutak, mahune, ali i o određenim vrstama žitarica. Osvijestite koje ste namirnice konzumirali kada primijetite pojačanu nadutost te ih izbjegavajte konzumirati.

Osim toga i masna hrana može pojačati nadutost jer može usporiti probavu i smanjiti redovito pražnjenje crijeva. Reducirajte je, a prehranu bazirajte na mediteranskim receptima s manjim udjelom masti.

  1. Pokušajte smanjiti simptome IBS-a

Jeste li znali da je sindrom iritabilnog crijeva jedan od najčešćih probavnih smetnji? No, iako je raširen, još nije poznato koji je njegov glavni uzrok.

Neki smatraju da stres i užurbani način života mogu dovesti do pojave sindroma iritabilnog crijeva kod kojeg je jedan od glavnih simptoma upravo nadutost. Osim toga uključuje i neugodu u trbuhu, zatvor, proljev ili bolove.

Kod sindroma IBS-a preporučuje se smanjiti unos namirnica pod imenom FODMAP za koje se smatra da mogu pojačati simptome. Neke od namirnica koje se preporučuje izbjegavati su: luk, jabuke, grašak, pšenica, kupus, cvjetača, češnjak, lubenica i druge.

Kao podrška zdravlju crijeva i kod simptoma IBS-a idealan izbor za svaki dan je Biorela Daily, probiotička kultura pažljivo biranih sojeva. Pogodna je za dulje uzimanje, a time je i odlično rješenje za opušten život bez probavnih smetnji.

Ako nadutost potraje u kontinuitetu, javite se liječniku kako bi utvrdio o čemu se točno radi. Ipak, u većini slučajeva ona će proći promjenom prehrane ili životnih navika, a kao podrška probavi tu su i probiotičke kulture u obliku Biorela Daily kapsula.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

Pročitajte još