Legendarna pjesma u čijem je spotu suza bila neplanirana i iskrena: Nothing Compares 2 U

Piše: L. K. P.

Sinead O’Connor, preminula je u 56. godini, a mnogima će zauvijek ostati u sjećanju po najvećem hitu svoje duge karijere – “Nothing Compares 2 U”.

Prince je napisao i snimio tu pjesmu 1984., ali je nije objavio. Umjesto toga dao ju je bendu The Family, koji je potpisao ugovor s njegovom izdavačkom kućom Paisley Park.

Pjesmu su snimili 1985., a njihova pjevačica Paula Petersona tražili su da je otpjeva u Princeovu stilu. Kako bi dobio pravu emociju, razmišljao je o djevojci po imenu Julie koja mu je slomila srce u srednjoj školi. No njihova verzija nikada nije bila objavljena kao singl, već samo kao LP.

Pet godina kasnije obradila ju je Sinead O’Connor. Upravo je njena menadžerica Fachtna O’Kelly došla na ideju da irska pjevačica obradi Princeovu pjesmu.

Chris Hill, suvlasnik izdavačke kuće Ensign, prisjetio se kad ju je prvi put čuo:

Fachtna O’Kelly donijela je kasetu i kad sam je čuo, zapravo sam počeo plakati. Samo sam sjedio  sa suzama u očima. Onda je O’Kelly nazvala Sinead OConnor i rekla, ‘Chris plače.’ ‘Je li bilo tako loše?’ upitala je Sinead.

U januaru 1990. Nothing Compares 2 U objavljen je kao singl, a album I Do Not Want What I Haven’t Got uslijedio je u ožujku. U travnju je pjesma zasjela na prvo mjesto glazbenih ljestvica u SAD-u i diljem svijeta, i tako stavila 23-godišnju Sinéad u središte pozornosti. U SAD-u se zadržala među najslušanijim pjesmama čak sto tjedana zaredom.

Kasnije je pjevačica tvrdila da je mrzila slavu koju joj je ta pjesma donijela i da se borila s komercijalizacijom svoje muzike. Nothing Compares 2 U donijela joj je Grammyja u kategoriji alternativne muzike, ali ga je odbila.

Odbila je pojaviti se na ceremoniji u znak protesta protiv materijalizma u muzičkoj industriji. O’Connor je vjerovala da je bila nagrađena zbog impresivnih brojki prodaje, a ne zbog svoje umjetnosti i talenta.

Video za pjesmu koja joj je uzburkala emocije trebao je sadržavati brojne kadrove snimljene u Parizu, no redatelj John Maybury odlučio je na kraju upotrijebiti samo jednostavan kadar u kojem O’Connor pjeva. To je zapravo bilo prvi put da je većina ljudi vidjela kako ona uistinu izgleda. Mnoge je šokiralo što je imala obrijanu glavu, a to je napravila iz protesta.

U spotu O’Connor i plače, a to se, prema riječima in njezinih intervjua i memoara, dogodilo sasvim slučajno. Suze su bile prave i iskrene.

Naime, vlasnik izdavačke kuće sugerirao joj je da bi trebala izgledati ženstvenije, odnosno nositi nakit i haljine. Odgovorila mu je tako što je u potpunosti odrezala svoju kosu. Sve se to dogodilo dok je radila na svome prvom albumu i iako je to bio impulzivan mladenački čin pobune, ona se toga držala te je ostavila obrijanu glavu veći dio života.

U tom istom spotu O’Connor i plače, a to se, prema riječima in njenih intervjua i memoara, dogodilo sasvim slučajno. Suze su bile prave i iskrene.

Vlasnik izdavačke kuće predložio je Sinaed da izgleda ženstvenije noseći nakit i haljine. Odgovorila mu je tako što je u potpunosti odrezala svoju kosu.

Nisam namjeravala da se taj trenutak dogodi, ali kada se to dogodilo, pomislila sam da to trebam jednostavno prihvatiti, izjavila je. U svojim memoarima Sjećanja O’Connor je objasnila da su ovi stihovi izazvali suze:

Kad je O’Connor pustila poznatu suzu, mislila je da je pogriješila i da će trebati ponoviti snimanje, ali redatelj John Maybury to je prepoznao kao vrlo stvaran trenutak i odlučio ga ostaviti u spotu.

U memoarima Sjećanja O’Connor iz 2021. pisala je o svom odnosu s Princeom. Tvrdi da ju je, nakon što ju je pjesma proslavila, pozvao u svoju vilu u Hollywoodu i ondje ju verbalno zlostavljao.

Kako kaže, otišla je pješice usred noći, a on ju je pratio u automobilu, ne dajući joj mira. No njeno mišljenje o Princeu nije odražavalo ono što je osjećala za Nothing Compares 2 U.

Za New York Times je izjavila: Što se mene tiče, to je moja pjesma.

Pročitajte još