Ova žena je prije 42 godine zbog vjenčanja postala najpopularnije biće na svijetu

Piše: L. K. P.

Ukupno 750 miliona ljudi na današnji dan prije 42 godine provelo je uz male ekrane. Na televiziji je bio događaj stoljeća – britanski prijestolonasljednik Charles, princ od Walesa, ženio se 20-godišnjom aristokratkinjom lady Dianom Spencer čija je ljepota osvojila Veliku Britaniju i cijeli svijet.

Vjenčanica lady Diane, frizura, osmijeh, tijara i mladoženja bili su nedosanjani san miliona djevojaka diljem planeta. Prinčevski par djelovao je nevjerojatno zaljubljeno, a njihov poljubac na balkonu Buckinghamske palače postao je povijesni trenutak. Diana je odmah postala najpoznatija i najfotografiranija žena na planeti.

Niko nije naslutio da će samo nekoliko godina nakon najglamuroznijeg događaja stoljeća uslijediti katastrofa.

O vjenčanju princeze Diane i princa Charlesa piše se i govori više od 40 godina. Mnogi novinari i obožavatelji kraljevske obitelji tvrde da je nemoguće ponoviti takav događaj te da nijedna kraljevska žena ne može ponoviti popularnost princeze Diane. Međutim, stvarnost je bila sve osim bajke.

Nekoliko godina kasnije postalo je jasno da princ Charles nikada nije prekinuo svoju vezu s Camillom Parker-Bowles, koja je sjedila među gostima na kraljevskom vjenčanju. Za njihovu je vezu princeza Diana doznala nekoliko dana prije, a novinarima je kasnije priznala da se tog dana osjećala kao “janje pred klanje”. Diana je priznala da je, ulazeći u crkvu, među gostima pogledom tražila Camillu.

Princ i princeza iz bajke razdvojili su se deset godina nakon vjenčanja, nakon brojnih medijskih skandala zbog međusobnog varanja u braku. Princ Charles je javno priznao da je varao svoju suprugu, a uskoro se doznalo da je princeza uzvratila istom mjerom.

Godine 1992. kraljevska porodica je objavila da će se Diana i Charles razvesti, ali da će ostati u braku i izvršavati kraljevske dužnosti. Ipak, četiri godine kasnije, nakon skandaloznog intervjua princeze Diane koji je dala Martinu Bashiru, kraljica im je naredila da se i službeno razvedu.

Razvod je finaliziran u ljeto 1996. godine. Princeza Diana izgubila je titulu Njezinog Kraljevskog Visočanstva te brojne beneficije koje idu s kraljevskim statusom. Godinu dana kasnije poginula je u katastrofalnoj prometnoj nesreći u Parizu. Charles se 2005. godine oženio Camillom Parker-Bowles.

Kraljica Elizabeta je pred smrt objavila svoju želju da Camilla postane kraljica pratilja kada Charles postane kralj. Takvo nešto niko nije mogao naslutiti dok su, na današnji dan prije 42 godine, Diana i Charles izlazili iz katedrale svetog Pavla u Londonu. Camilla je okrunjena uz Charlesa u maju ove godine.

Pročitajte još