Nije sve rečeno: Stiže novi dokumentarac o princezi Diani s nikad viđenim snimkama

Piše: L. K. P.

Reditelj koji je 2017. u dokumentarac “Diana in her own words” montirao izvatke iz njenog razgovora s jednim od princezinih najstarijih prijatelja Jamesom Colthurstom, priprema dva dokumentarna filma – o Diani te o kralju Charlesu. Riječ je o Emmyjem nagrađenom američkom filmašu Tomu Jenningsu: nedavno se pohvalio kako u prijašnjem filmu o tragično stradaloj princezi od Walesa, nije objavio sve.

– Imamo još šest sati snimaka, rekao je redatelj na televizijskom festivalu u Monte Carlu. Radi se, naime, o razgovorima koje je James Colthurst 1991. vodio s Dianom, po njezinu nalogu, u Kensingtonskoj palači, dok se raspadao njezin brak s Charlesom, piše Daily Mail.

Reditelj priprema još otvorenije dokumentarce – jedan o Diani i drugi o njezinom bivšem suprugu, kralju Charlesu, koji bi mogli “radikalno promijeniti monarhiju”.

Njegov projekt Diana obuhvatit će njezin odnos s članovima njene porodice – uključujući maćehu, drugu suprugu njezina oca, Raine Spencer, kćer spisateljice ljubića, Barbare Cartland. U početku se nisu slagale, ali kasnije je maćeha postala jedna od princezinih bliskih prijateljica.

No, Jenningsov drugi projekt o kralju mogao bi zasjeniti novu priču o Diani i odnosu s članovima obitelji engleske velikaške porodice Spencer.

-Pronašli smo nevjerovatne snimke tadašnjeg princa od Walesa i sadašnjeg kralja”, dodajući da je mjesecima pregledavao, kako kaže, puste kilometre filmskog materijala. Posebno mu se svidio film u kojem se budući kralj “hrva” s gajdama. Kaže kako ga je taj urnebesan dio podsjetio na Monty Pythona.

Proučavajući lik i djelo Charlesa III. uvjerio se je da je sposoban značajno promijeniti monarhiju. “Vidim ga kao most između prošlosti, gdje se nalazi njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta II i budućnosti gdje je William”, rekao je redatelj koji vjeruje da su pred okoštalom monarhijom uzbudljive promjene. “Ne bih se iznenadio da za pet godina vidim engleskog kralja kako drži politički govor”, zaključio je Tom Jennings.

Pročitajte još