11 najskupljih parfema na svijetu: I bogati razmisle dvaput prije nego što ih kupe

Piše: L. K. P.

Prvi razlog zašto su ljudi počeli nositi parfeme bio je da otjeraju neugodne tjelesne mirise te mirišu svježe. Međutim, tokom godina je upotreba parfema evoluirala od puke difuzije mirisa do asocijacije na sofisticiranost

Donosimo listu najskupljih parfema na svijetu, najskuplji od njih košta više od milion dolara.

Osim mirisa, još jedna zajednička stvar među najskupljim parfemima na svijetu su njihove bočice i ambalaža. Ekskluzivni brendovi nerijetko pakiraju parfeme u posude pune kristala, dijamanata i dragog kamenja kako bi stvorili parfeme koji mogu biti pravi – dragulji. Ekskluzivnost u pakiranju i karakterizacija mirisa specijaliteti su najskupljih parfema na tržištu.

Shumukh

Sa cijenom više od milon eura, trenutno je najskuplji parfem na svijetu: uniseks miris zvučnog naziva „Shumukh“ lansirao je Nabeel Perfumes 2019. godine. Predstavljen je u trgovačkom centru Dubai. Miris se sastoji od sandalovine, mošusa i indijske ruže i kaže se da miriše na bajku iz 1001 noći.

Visoku vrijednost opravdava njegovo pakiranje. Ima više od 3.500 dijamanata, bisera, 2,5 kg 18-karatnog zlata i 5,9 kg čistog srebra. Trebalo je više od tri godine i 490 pokušaja da se dođe do pravog mirisa: s notama čistog (i vrlo rijetkog) ulja ouda iz Indije, ambera, sandalovine, mošusa, čistog ulja turske ruže, pačulija, ylang ylanga i tamjana.

Boca s tri litre ovog parfema postavila je dva Guinnessova rekorda – za broj dijamanata stavljenih na bočicu parfema i za najskuplju komercijalno dostupnu bočicu s raspršivačem mirisa.

DKNY Golden Delicious

Drugi najskuplji parfem je DKNY Golden Delicious s ponosnom cijenom od oko milijun dolara. Slavni dizajner DKNY udružio se s poznatim dizajnerom nakita Martinom Katzom kako bi dizajnirao i stvorio najljepši i najskuplji parfem svih vremena.

Prema izvješćima Business Insidera, luksuznu bocu u obliku jabuke krasi 2.909 komada dragog kamenja iz cijelog svijeta, uključujući 183 žuta safira, 2.700 bijelih dijamanata, 7,18-karatni ovalni cabochon safir iz Šri Lanke, 15 svijetlih dijamanata iz Australije, 4 roza brušena dijamanta, 1,6-karatni tirkizni paraiba turmalin iz Brazila, 3,07-karatni ovalni rubin, 4,03-karatni brušeni dijamant u obliku ruže i 2,43-karatni besprijekorni žuti dijamant. Kamenje je ručno postavljeno kako bi oponašalo horizont New Yorka, a proces je trajao gotovo 1.500 sati.

Opera Prima od Bvlgarija

U 2014. godini je italijanski luksuzni brend Bvlgari lansirao svoj najskuplji parfem „Opera Prima“ tijekom proslave svoje 130. godišnjice. S vrijednošću od 235.000 dolara, parfem opravdava bočica koja ima 250 karata citrina, 4,45 karata ametista i 25 karata dijamanta. Što se tiče mirisa, ima mediteranske tonove s notama limuna, cvijeta naranče, mošusa i cvjetnih nota.

Clive Christian br. 1 Imperial Majesty

Osnovana 1872. godine, Clive Christian Perfume vodeća je neovisna britanska parfemska kuća s ciljem stvaranja najboljih svjetskih parfema, a iznenadit ćeš se kad saznaš da je to jedina kuća koja je ikada dobila dopuštenje da koristi krunu kraljice Viktorije na svojim bočicama. No.1 Imperial Majesty je četvrti najskuplji parfem na svijetu, a cijena mu je 215.000 dolara za komad kada je pušten u Baccarat kristalnu bočicu, ukrašenu bijelim dijamantom od pet karata.

Miris ovog parfema sadrži očaravajući miris tahićanske vanilije, uz dašak rose centifolia, koji podsjeća na Afroditu, božicu ljubavi i ljepote. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, 2005. godine pušteno je u prodaju samo 10 kristalnih boca Baccarat parfema. Sedam su pokupili privatni kolekcionari, a preostale tri obišle su svijet kao dio posebne kolekcije Clivea Christiana.

Gianni Vive Sulman Parfem VI

Još jedan super miris je Perfume VI Gianni Vive Sulman. Parfem s jasminom i posebnom ružom iz Grassea svojedobno je bio omiljeni parfem kralja popa Michaela Jacksona koji je kupio nekoliko bočica kada je parfem prvi put izišao 1998. godine. Bočica od zlata, čep ovijen dijamantima, dijamanti, rubini i zlato… Cijena ovog parfema je 89.000 dolara i bio je ograničen na 173 komada.

Paco Rabanne 1 Million LUXE Edition

Parfem Paco Rabanne 1 Million jedan je od najvećih komercijalnih uspjeha ovog luksuznog brenda. Izrađena po narudžbi, verzija Luxe Edition sadrži tradicionalnu zlatnu bocu, ali je proizvedena s 18-karatnim zlatom i 0,3-karatnim dijamantom. Osim toga, parfem je pakiran u luksuznu kožnu kutiju koja podsjeća na sef zaštićen zlatnim lokotom.

U notama su seksi krvava naranča, grejp, cimet, menta, ruža, začini, bijelo drvo, pačuli i amber. Svaka bočica ove ograničene serije pojedinačno je numerirana. Cijena ovog parfema je oko 57.000 dolara.

Baccarat Les Larmes Sacree de Thebes

Poznata po besprijekornoj kvaliteti svog kristala, tvrtka Baccarat nudi jedan od najskupljih parfema na svijetu, koji košta oko 6800 dolara za bočicu od 30 ml. Jedan je od tri limitirana mirisa predstavljena u novoj Baccaratovoj piramidalnoj kristalnoj bočici, a miris mu je tamjan i smirna.

Chanel Grand Extrait

U luksuznoj, limitiranoj bočici, N°5 Parfum Grand Extrait izniman je parfem te vrlo traženo blago za znalce i kolekcionare. Ujedno je i jedan od najskupljih parfema na svijetu, a cijena mu je 3500 dolara za bočicu od 225 ml. Njegov miris podsjeća na buket apstraktnog cvijeća i ima dašak ženstvenosti. Bočica koja sadrži parfem je remek djelo sama po sebi i ima jedinstven izgled.

Caron’s Poivre

Osnovao ju je francuski parfumer Ernest Daltroff 1904. godine, Caron parfumerija je jedan od najpoznatijih i ekskluzivnih luksuznih brendova u Francuskoj. Parfem poznat kao Poivre predstavljen je u Baccarat kristalnoj bočici i optočen malim kristalima ispod zlatnog ovratnika. Poivre by Caron je začinski miris  za žene lansiran 1954. godine.

Nos iza ovog mirisa je Michel Morsetti. Gornje note su klinčić, karanfil, papar, začini i crvena paprika; srednje note su klinčić, cvjetne note, geranija, ruža, jasmin, ylang-ylang i tuberoza; bazne note su hrastova mahovina, Opoponax, sandalovina, drvene note i vetiver. Cijena ovog uistinu izvanrednog parfema je samo 1000 dolara za 30 ml.

Joy by Jean Patou

Joy parfem jedan od najklasičnijih i najekskluzivnijih parfema kojeg je dizajnirao poznati francuski dizajner Jean Patou. Godine 2000. Joy parfem proglašen je „mirisom stoljeća“ na Fragrance Foundation FiFi Awards. Joy parfem napravljen je od sastojaka iznimne kvalitete koji uključuju različite vrste ruža i 10.000 cvjetova jasmina. Cijena za Joy je 850 dolara za 30 ml.

JAR Bolt of Lightning

Pokrenut 2001. godine od strane JAR Parfums, parfem “Bolt of Lightning” pakiran je u ručno rezane staklene bočice. Orijentalni cvjetni miris Jar Bolt of Lightning sadrži mješavinu orijentalnog cvijeća. Napravljen je od tuberoze i zelenih nota i dolazi u elegantno dizajniranoj bočici. Cijena ovog parfema procjenjuje se na 765 dolara za 30 ml.

 

Pročitajte još