dr. Jasmina Dizdarević, psiholog

Piše: Redakcija

Suprug mi u posljednje vrijeme spočitava da previše radim, a da ne zarađujem dovoljno. U početku sam se loše osjećala zbog toga, počela tražiti novi posao, ali to kod nas ne ide tako lako. I počela sam se hladiti u odnosu na njega. Štaviše, postaje mi odvratno to njegovo ponašanje, nastojanje da me učini manje vrijednom. Mislim da ga prestajem voljeti… Znam da bi to dovelo do razvoda, a to ne želim. Šta da radim?

To što ga ne volite ne znači da će doći do razvoda, već to što vas dvoje nemate o čemu razgovarati osim o novcu znači da ste se prilično otuđili i da vam zajednički život, sreća, zarada i potrošnja nisu primarni interes, već ono lično ko je dominantniji u braku i ko više doprinosi. Morate zajednički naći razloge vašeg otuđenja ako želite da nastavite vaš bračni život. Mnogi brakovi su sklopljeni bez ljubavi, ali supružnici ostaju do
kraja života zajedno iz njima poznatih razloga. Sve je stvar dogovora i onoga što želite, pa i u braku.

Muž se jednog dana pojavio na vratima s psićem, poklonom za našeg sina. On se mnogo obradovao, ali ja ne. Nastao je haos, izgrebao je namještaj, vrši nuždu svuda, a ja treba da to čistim. Rekla sam mu da ga nosi iz kuće, da ne želim još jednu obavezu, pogotovo jer je to uradio bez pitanja. Ne želi me poslušati i od tada smo na ratnoj nozi. Da li da to sama učinim?

Najbolje bi bilo da sina ubijedite da životinja nije za život u kući već za avliju. Nikada hajvani i insani nisu bili na istom mjestu. Zna se kome je gdje mjesto. Životinja traži slobodu kretanja, veliki prostor i život vani.
Nije predviđena za bračne i dječije krevete. Vaš suprug, kao ozbiljan čovjek, mora znati da život djeteta može biti itekako ugrožen životinjskom dlakom, koja je stalno prisutna u stanu i koja se teško može  očistiti. Životinjama, ako ih volimo, moramo omogućiti život koji treba da imaju, avlija, kućica, hrana i sloboda kretanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti