Dr. Taib Delić, ginekolog

Piše: Redakcija

Zašto ljekari pred porođaj insistiraju da trudnica leži dok traju trudovi? Meni je bilo mnogo lakše dok sam ih dočekivala na nogama, a ne u krevetu…

U  tzv. prvom porođajnom dobu (otvaranje) ne insistira se na ležanju, nego porodilja može zauzeti položaj koji joj najviše odgovara. Šetanje može olakašati fazu otvaranja, ali se mora biti oprezan, jer nije lako podnositi trudove na nogama (možda je dobra opcija stajati pored kreveta i pridržavati se ili šetati sa suprugom). Sam porođaj iz praktičnih razloga te boljeg nadzora i kontrole obavlja se u ležećem položaju.

Imam 32 godine i dvaput sam se porodila. Posljednji put prije pet godina. Menstruacija mi je nekad trajala pet, a od prije nekoliko mjeseci sedam dana i mnogo je obilnija. Šta bi moglo biti uzrok tome?

Više je mogućih uzroka: od mioma, polipa, cisti te hormonskih promjena ili  je u pitanju prolazna pojava uzrokovana stresom. Vodite menstrualni kalendar i svakako se javite svom ginekologu na pregled.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti