Ovo su pozitivne i negativne strane svakodnevnog tuširanja

Piše: I. H.

 

 

Vrlo često,  naročito u ljetnim mjesecima, otvara se polemika o tome koliko često se treba tuširati.

Pitanje svakodnevnog ili povremenog tuširanja se čini veoma jednostavnim, međutim pravi odgovor nije baš tako jednostavan i zavisi od mnogo faktora.

Sam običaj tuširanja zavisi od kulturnih i klimatskih uticaja i razlikuje se širom svijeta. Prema istraživanjima iz Harvard Health Publishinga, u Americi se dvije trećine stanovništva svakodnevno tušira, dok u Australiji više od 80 posto ljudi preferira svakodnevno pranje. Navodi se da se oko polovine Kineza kupa tek dva puta sedmično.

Naravno, učestalost tuširanja zavisi i od drugih faktora, kao što je sama aktivnost. Tako, naprimjer,ako svakodnevno vježbate ili radite u okruženju gdje se znojite, često tuširanje može biti nužnost kako ne biste ometali ljude oko sebe neugodnim mirisima.

 

Prečesto tuširanje

Prekomjerno tuširanje može imati direktne posljedice na vašu kožu. Mikrobiom je bogata zajednica virusa, mikroba i bakterija na vašoj koži, te ima ključnu ulogu za zdravlje. Istraživanja pokazuju da često tuširanje s jakim proizvodima može narušiti ovu ravnotežu i negativno uticati na cjelokupno stanje kože. Posljedica toga može biti iritacija i suhoća kože, otvarajući vrata bakterijama i alergenima, što može izazvati alergijske reakcije i infekcije.

S druge strane, posljedice česte upotrebe snažnih šampona i sapuna tokom tuširanja se ne smiju zanemariti. To može dovesti do gubitka korisnih mikroba i prirodnih ulja na koži, stvarajući potencijalne neugodnosti. Također, neravnoteža u ovom dragocjenom ekosistemu mikroorganizama povezana je s razvojem raznih kožnih problema.

Dječiji dermatolozi preporučuju da se djeca ne kupaju svakodnevno. Imuni sistem treba stimulaciju kroz izloženost okruženju i normalnim mikroorganizmima kako bi izgradio zaštitne mehanizme. Prečesto tuširanje može smanjiti sposobnost imunog sistema da ispuni svoju funkciju.

 

Prerijetko tuširanje

I nedovoljno često tuširanje ima svoje neželjene efekte, poput neugodnog mirisa koji se širi oko vas, dok nastojite obavljati svakodnevne aktivnosti. Rijetko tuširanje može izazvati i druge probleme kao što su perut uzrokovana gljivicama u lojnim žlijezdama, iritacija vlasišta, akne uzrokovane prljavštinom i nakupljenom mrtvom kožom, te prekomjerni rast bakterija koje izazivaju mrlje na koži, kao i bujanje ekcema kada koža nije čista.

Sad ste sigurno već zbunjeni i pitate se šta je najbolje? Koliko često se, zapravo, trebate tuširati?

Nažalost, ne postoji konkretan broj oko kojeg se stručnjaci slažu. Neki smatraju da biste se trebali tuširati svaki dan, dok drugi smatraju da je dva ili tri puta sedmično uredu za većinu ljudi. Naravno, ova preporuka varira prema radnim i životnim uslovima pojedinca, piše IFLScience.

Prema preporukama stručnjaka, tuširanje treba da traje tri do četiri minute, s fokusom na pazuhe i prepone. Voda ne smije biti pretopla, trebali biste koristiti proizvode za osjetljivu kožu i ograničiti mirise, a nakon što završite, trebali biste se hidrirati kako biste zarobili vlagu u koži.

Pročitajte još