Princ Harry i Meghan Markle ostali bez počasnih titula, ali ovo im kralj Charles nikada neće oduzeti

Piše: L. K. P.

Nakon što su svjetski mediji prenijeli vijest da je na službenoj stranici britanske kraljevske porodice ispred imena princa Harryja izbrisana titula HRH, odnosno Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, stručnjaci tvrde da ipak neće ostati bez svega.

Buckinghamska palača pretrpjela je veliki udarac na ugled i čast kad je princ Harry pojedine članove bez previše zadrške prozvao u svojoj autobiografiji. Na optužbe je cijela obitelj odgovorila u mirnom tonu, no pronašli su svoj način kako će mu pokazati da više nije dio porodice.

Na službenim internetskim stranicama Buckinghamske palače jasno je da je porodica izbacila titulu HRH, odnosno Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Harryja, a to je za njega zasigurno težak udarac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince Harry (@princeharryofengland)

No, stručnjaci tvrde da uprkos svemu, kralj Charles III neće dopustiti da njegov mlađi sin ostane baš bez svih titula. Kraljevski biograf Robert Jobson tvrdi kako mu je izvor iz palače potvrdio da kralj neće Harryju i Meghan oduzeti titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa, koje su bile posebni dar pokojne kraljice Elizabete II.

Šta god da se u budućnosti dogodilo pa makar, kako kaže Jobson, Meghan jednoga dana postala predsjednica Amerike, titula vojvode i vojvotkinje od Sussexa ostaje s njima.

Podsjetimo, prema odredbama sporazuma Megxit iz 2020. godine kada su Harry i Meghan napustili London, palača je rekla da Harry i Meghan Markle mogu zadržati svoje titule, ali im neće biti dopušteno koristiti ih nakon što odstupe s dužnosti starijih članova kraljevske porodice.

Iako spomenute titule nisu na snazi još od 2020. godine, na ponekim mjestima na stranici uz princa je ostao trag nekih ‘ljepših’ vremena. Međutim, uz ime Meghan Markle titula je uklonjena još prije tri godine pa se Meghan na pojedinim mjestima naziva ‘ona’ ili ‘vojvotkinja’.

Pročitajte još