Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Piše: Redakcija

Molim Vas za mišljenje. Prije 40-ak dana povrijedila sam skočni zglob. Javila sam se u ortopedsku ambulantu, gdje mi je ljekar specijalist poslije RTG snimanja (nema oštećenja kosti) postavio gipsanu longetu koju sam nosila pet sedmica. Nakon skidanja rečeno mi je da mažem nogu lioton gelom i da je banjam kod kuće. Imam osjećaj da mi je noga sada u gorem stanju nego nakon same povrede, jer je otok velik i veoma se teško oslanjam na nju. Mogu li još nešto uraditi o tom pitanju?

Predlažem Vam da se javite što prije specijalisti fizijatru koji će Vas uključiti u rehabilitacioni program. Gipsana longeta u tretmanu povrede mekih tkiva regije skočnog zgloba kao metod liječenja polako izlazi iz svjetskih protokola zbog brojnih loših efekata koji se javljaju nakon njene aplikacije. Kad je u pitanju „banjanje”, specijalist ortoped je mislio na pravljenje naizmjenične kupke od mlake i hladne vode i postavljanje povrijeđenog skočnog zgloba u njih, i to u omjeru 40 sekundi u mlakoj i 10 sekundi u hladnoj, naravno ako noga nije topla. Ako imamo povećanu temperaturu kože otečenog zgloba, onda koristimo obrnuto aplikaciju (duže u hladnoj i kraće u toploj kupki). Nakon toga se regija skočnog zgloba maže s nekim od heparinskih gelova i sve se ponavlja 3-4 puta u toku dana. Preporuka je i masaža ledom do momenta stvaranja primarnog crvenila u prosjeku od tri do pet minuta pet puta u toku 24 sata. Nakon toga noga se bandažira i postavlja u elevirani položaj na neku podlogu “iznad nivoa srca”. Preporuka je i vježbanje po protokolu koji će Vam dati fizijatar ili fizioterapeut. Također, treba pokušati i s KINESIOTEJPING metodom liječenja. Od medikamenata se mogu koristiti Chymoral forte i Paracetamol, a prema potrebi nesteroidni antiinflamatorici (protuupalni lijekovi).

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti