Glumačke zvijezde predvode štrajk u Hollywoodu: Richard Gere, Kirsten Dunst, Kevin Bacon…

Piše: I. H.

 

Hollywood se zadnjih mjesec dana suočava sa, do sada, neviđenim problemom. Štrajk i protesti pisaca i glumaca, na čelu sa sindikatskim vodstvom Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika, Fran Drescher, koja je pozvala preko 160.000 članova na dosad neviđene proteste.

Veliki je odaziv brojnih poznatih glumaca, među kojima se našla 65-godišnja glumica, glavna zvijezda serija “Dadilja” iz 90.-ih, koja je izjavila: “Cijeli poslovni model promijenjen je streamingom, digitalom, umjetnom inteligencijom. Ovo je historijski trenutak. Ako sada odustanemo, svi ćemo biti u problemu”.

 

Poziv na otpor streaming servisima, filmskim studijima, producentskim kompanijama koje su stale na stranu “velikih igrača”, prihvatio je i holivudski glumac Richard Gere. Izašao je na ulicu s kolegama ispred njujorške podružnice kompanije Warner Bros. Dosad najveća glumačka zvijezda koja se pridružila štrajku, svjestan da se radi o borbi za opstanak cijele branše, nije puno pričao, podigao je svoj transparent kojim je sve rekao.

Glumački sindikat se 14. jula pridružio obustavi rada WGA, Američkog udruženja pisaca, koje protestvuje još od maja ove godine. Pisci i glumci, te umjetnici koji žive od rada na setu, svjesni su da se cijela industrija jako brzo mijenja, a cijena njihovog rada pada. Prvi put od 1980. godine, glumci su pružili radni otpor i pridružili se štrajku pisaca koji su izašli na ulice prvi put od 1960. godine, piše Daily Mail.

 

 

Promjene koje prijete egzistenciji cijele branše, radilo se o zvijezdama ili o manje poznatim glumcima, ozbiljno su shvatili i Kirsten Dunst i njen suprug Jesse Plemons, piše People. Doprinos borbi za bolje uslove rada, regulisanje tantijema od repriza na streaming platformama, te podršku piscima, također su dali u New Yorku. I oni su, također, uzeli transparente i pridružili se protestantima na ulici, svjesni da će borba  za pravedan, kolektivni ugovor zaštititi glumce od digitalne “konkurencije”, što će mnogo značiti i za njihovu budućnost.

Protestantima u New Yorku, nedavno se pridružio još jedan holivudski par, Kevin Bacon i Kyra Sedgwick, piše People.

“Protestujem u znak solidarnosti sa svojim kolegama članovima SAG-AFTRA”, objavio je Bacon na Instagramu. Njegova je supruga u razgovoru za Deadline rekla: “Sretna sam što se ovo događa, jer mislim da je od prošlog puta prošlo previše vremena. Studiji su zarađivali mnogo besplatnog novca već jako dugo i vrijeme je da se tome stane na kraj,” zaključila je glumica.

Pročitajte još