Evo kako da skuhate rižu, a da ne ostane slijepljena

Piše: I. H.

Riža je odličan prilog uz meso, ribu , povrće, a i sama može biti glavno jelo. Brojne su njene blagodati za naše zdravlje. Bogata je proteinima, ne sadrži gluten, poboljšava zdravlje, dobra je za nervni sistem, za probavu,  a smatra se i da smanjuje rizik od raka. U nastavku pročitajte kako da vašu omiljenu namirnicu pripremite u što ukusnijem obliku.

Kod pripreme riže važi pravilo da na jednu šoljicu, od oko 250 ml riže, idu dvije šoljice vode. Sama količina riže zavisi od broja osoba, pa će vam za dvije osobe biti dovoljne dvije šoljice riže, a četiri šoljice za četvero ljudi, itd.

Prije samog kuhanja, rižu dobro operite mlakom vodom da odstranite sve nečistoće, a zatim pratite naredne korake.

 

Prvi korak do savršene riže jeste prženje riže na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite malo dok ne poprimi žućkastu boju.

Nakon toga dodajte vodu i posolite.

Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru.

Kuhajte oko 20 – 25 minuta dok riža skroz ne omekša.

 

Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela.

Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila.

Pročitajte još