Najneobičniji holivudski predbračni ugovori: Od naknade za prevaru do sedmične minutaže

Piše: L. K. P.

Nakon razvoda glumica Sofia Vergara i glumca Joea Manganielloa, svi su se raspisali o njihovom predbračnom ugovoru. On je predao zahtjev za razvod, ali važniji od razloga zbog kojeg su se razišli ispostavio se njihov predbračni ugovor.

Naime, zvijezda serije “Moderna obitelj” zatražila je uoči vjenčanja 2015. da potpišu ugovor, a danas se taj predbračni dokument kojim je glumica zaštitila svoje 100 miliona dolara veće bogatstvo smatra jednim od najpoštenijih – svako zadržava ono što je njegovo i što je zaradio. Postoje kudikamo nezgodniji predbračni ugovori sa zanimljivim stavkama kojih se mnogi ne bi niti sjetili. Jedna od najčešćih tačaka je finansijska naknada u slučaju prevare.

Jedan od najboljih igrača golfa svih vremena, Tiger Woods, isplatio je pozamašan iznos bivšoj supruzi, švedskoj manekenki i bivšoj dadilji Elin Nordegren: dobila je 110 miliona dolara bračne “popudbine”. Vjenčali su se 2004., a razveli šest godina kasnije nakon što se otkrilo da ju je prevario s čak 120 žena dok su bili u braku. Ispada da je njegova bivša izvukla gotovo milion dolara po prevari iako je potpisala predbračni ugovor kojim je trebala dobiti skromnih 20 miliona.

Pop diva Beyonce osigurala se za slučaj da supruga, muzičkog mogula Jay-Zija, uhvati “spuštenih hlača”. Prije nego li je 2008. rekla “da”, dogovorila je da će u slučaju razvoda dobiti milion dolara za svaku godinu u braku, a stavka stupa na snagu već nakon prvih 12 mjeseci braka. Uz to bi trebala dobiti dodatnih pet miliona dolara za svako dijete (imaju troje). Beyonce se osigurala i u slučaju ranijeg prekida braka: vjenčani su već petnaest godina, ali da su se kojim slučajem razveli prije dvije godine, trebala je dobiti dodatnih 10 miliona dolara. Budući da se njeno bogatstvo procjenjuje na 500 miliona dolara, “packe” koje bi njen suprug “težak” 2,5 milijardi dolara morao podnijeti u slučaju razvoda, simbolične su i služe kao sredstvo odvraćanja od situacija u kojima bi mogao posrnuti.

Premda je 25 godina mlađa od supruga Michaela Douglasa, velška glumica Catherine Zeta Jones ništa nije prepustila slučaju. U njihovom predbračnom ugovoru stoji da će u slučaju razvoda dobiti 2,8 miliona dolara za svaku godinu koju su proveli u braku. U slučaju da ju prevari, dobila bi dodatnih 5 miliona dolara.

Supruga legendarnog košarkaša Michaela Jordana čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara, ima relativno skroman predbračni ugovor s obzirom na njegovu imovinu. Vjenčali su se 2013., nakon petogodišnje veze, a upoznali su se 2008. u noćnom klubu u Miamiju. Nemaju stavku prema kojoj bi joj se isplatili milion po djetetu (imaju devetogodišnje blizanke Victoriju i Ysabel), ali ako se razvedu, Yvette Prieto dobit će milion dolara za svaku godinu braka, no tu postoji zakučasta stavka prema kojoj, izdrže li prvih 12 mjeseci, dobiva 10 miliona dolara po godini braka. Već bi ove godine, da im se brak nasuče na hridi, trebala dobiti 100 miliona dolara, piše Daily Mail.

Jedan od najljepših holivudskih parova, Jessica Biel i Justin Timberlake u predbračni ugovor dodali su stavku o nevjeri. Ako glumica bivšeg člana benda NSYNC uhvati u varanju, trebala bi dobiti 500.000 dolara za svaki njegov prijestup. Vjenčali su se 2012. i još uvijek su u braku – doduše preživjeli su trzavice kada je on uhvaćen u zagrljaju druge.

Nakon razvoda od Toma Cruisea 2004., australska glumica Nicole Kidman htjela je bračnim ugovorom jasno definirati uslove pod kojima će se, dođe li do najgoreg, razvesti od Keitha Urbana. Vjenčali su se dvije godine nakon njenog razvoda od Cruisea, a ugovorom su definirali to da ona zadržava svoje bogatstvo od 250 miliona dolara s tim da će Urban (imovina mu je procijenjena na 75 miliona dolara) od supruge primati 640.000 dolara godišnje naknade ako se razvedu. Međutim, u ugovoru stoji da je Nicole pomogla suprugu izliječiti se od ovisnosti o kokainu. Ako bi se ponovno počeo drogirati, a ona ga ostavi, više ne bi imao pravo na te isplate.

Holivudski mogul Steven Spielberg isplatio je 1989. bivšoj supruzi Amy Irving 100 miliona dolara, polovicu tadašnjeg bogatstva. Bio je to jedan od financijski pozamašnih razvoda 80-ih prošlog stoljeća. Da su izdržali još koju godinu, ceh koji bi redatelj i producent (čija zarada nezaustavljivo raste iz godine u godinu) trebao platiti bivšoj, bio bi mnogo veći.

Reality zvijezda Khloe Kardashian udala se 2009. za košarkaša Lamara Odoma, a prema predbračnom ugovoru, Khloe je trebala dobiti 500.000 dolara za svaku godinu braka. Ukratko, kada su se razišli nakon četiri godine i finalizirali razvod 2016., dobila je dva milijuna dolara. Uz to, dogovorila je 25.000 dolara alimentacije, dodatnih 5.000 dolara za shopping te 1.000 dolara za troškove u salonima ljepote. Zadržala je njihovu vilu vrijednu četiri milijuna dolara, čak i sjedala blizu terena “LA Lakersa”. S obzirom na to da se njeno bogatstvo danas procjenjuje na 60 milijuna dolara, a on je danas u mirovini, čini se da je u financijskom nadmudrivanju s bivšom izvukao deblji kraj.

Predbračni ugovor koji su potpisali osnivač Facebooka, odnosno Mete, Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscille Chan ima nesvakidašnju stavku. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 63,1 milijardu, ali u njihovom braku vrijednost se ne mjeri novcem. Naime, tehnološki mogul sa suprugom treba provesti najmanje 100 minuta nasamo, svake sedmice. Zanimljivo je to da kada su zajedno, ni jedno ne smije koristiti Facebook ni bilo koju društvenu mrežu.

S druge strane, osnivač Playboya Hugh Hefner sastavio je opak predbračni ugovor za 60 godina mlađu suprugu Crystal Harris. Prije nego su se 2012. vjenčali, potpisala je sporazum da će u slučaju razvoda morati napustiti Playboyevu vilu bez i jednog novčića. Međutim par je ostao u braku sve dok Hefner nije umro 2017., u dobi od 91 godine.

Pročitajte još