Savjeti za dizajn interijera: Preuredite vaš dom uz par trikova

Piše: I. H.

Vaš je dom vaša lična oaza, mjesto gdje se odražava vaš stil i gdje stvarate prekrasne trenutke, sami ili s porodicom.

Međutim, jeste li ikad razmišljali o tome kako jednostavna preobrazba interijera u nekoliko koraka može unijeti čaroliju u svaki prostor? Donosimo vam inspirativne i praktične savjete za dizajn interijera kojima možete osvježiti interijer, a iskustvo boravka dovesti na magičnu razinu koja oduzima dah.

 

Boje

Boje imaju moć transformisati prostor i uticati na vaše raspoloženje. Odabir boja s različitim kontrastima može dodati dubinu i vizualni interes prostoru. Pokušajte kombinovati svjetlije boje s tamnijim ili neutralnim tonovima kako biste stvorili ravnotežu i naglasili određene elemente u prostoru. Bilo da želite osvježiti dnevni boravak pastelnim nijansama ili stvoriti dramatični efekt s tamnim bojama u spavaćoj sobi, slobodno budite kreativni, eksperimentišite i pronađite kombinaciju boja koja će prije svega oduševiti vas i stvoriti ugodan ambijent za uživanje.

Tekstura

Kao i boje, i tekstura igra važnu ulogu u stvaranju ugodnog i sofisticiranog prostora. Kombinacija različitih tekstura može dodati dubinu i slojevitost prostoru. Razmislite o kombinovanju grubih tekstura poput kamena ili grubo obrađenog drveta s glatkim teksturama poput svilenkastih zavjesa ili sjajnih površina kako biste stvorili zanimljive kontraste. Previše tekstura može preopteretiti prostor i učiniti ga vizualno neurednim, stoga odaberite nekoliko ključnih elemenata s različitim teksturama i rasporedite ih po prostoru na način koji stvara sklad i ravnotežu.

Namještaj

Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma, volite eklektični ili neki drugi stil, važno je odabrati namještaj koji odražava vašu osobnost i stil života, uklapa se u prostor dok istovremeno pruža udobnost i funkcionalnost. Nemojte se voditi samo estetikom – odaberite materijale koji su izdržljivi i lako se održavaju, a ako je moguće, odaberite namještaj koji je proizveden od održivih materijala. Osim toga, danas se sve češće odabire modularan namještaj i komadi s višenamjenskom funkcionalnošću budući da su izvrsni za prilagođavanje promjenama u prostoru i različitim potrebama.

Osvjetljenje

Prostor koji je obasjan prirodnim svjetlom često izgleda svježije, prozračnije i ugodnije stoga iskoristite prirodno svjetlo koliko je god moguće. Prilagodite rasvjetu prema aktivnostima koje će se odvijati u prostoru. Na primjer, radni prostori poput radnih stolova ili kuhinjskih otoka trebaju svjetlost koja je usmjerena i jaka te omogućava dobru vidljivost. S druge strane, prostori za opuštanje poput dnevnih soba ili spavaćih soba mogu imati toplu i prigušenu svjetlost koja stvara ugodnu atmosferu što se može postići kombinacijom različitih izvora svjetlosti.

Jedan od njih svakako je i televizor čijom integracijom u dizajn interijera možete „pokriti“ sve do sada navedene stavke – od boja, preko tekstura pa sve do uređaja koji predstavlja multifunkcionalan i stilski komad namještaja, a nevjerojatnim mogućnostima savremene tehnologije njegova uloga u različitim prostorima svakodnevno raste.

 

Personalizacija

Za kraj donosimo još jedan savjet; personalizacija. Vaš dom je izraz vaše individualnosti, zbog toga ga personalizirajte dodavanjem detalja koji vam znače, koji će vas inspirisati svaki put kad kročite u svoj dom te vam pružiti svakodnevnu radost.

Pročitajte još