Recept za kremaste njoke s bolonjezom i sirom: Kao lazanje, ali brže i lakše

Piše: L. K. P.

Njoki, bolonjez, bešamel i sir, kombinacija je koja će zasigurno oduševiti velike i male. Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo jelo gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.

Njoki s bolonjezom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vrijedi napraviti i svježi bolonjez pa pripremu nastaviti prema receptu.

Sastojci:

400 g njoka

300 g mljevenog mesa po izboru

1 glavica luka

2 češnja bijelog luka

1 mrkva

250 ml pasiranog paradajza

 

Za domaći dodatak za bolonjez:

 

Kašika brašna

Dvije kašike mljevene paprike

So, biber, origano, bosiljak, lovorov list

200 ml vode

Za bešamel:

 

70 g maslaca

2 kašike brašna

600 ml mlijeka

So, biber, muškatni oraščić

150 g parmezana

Priprema:

Pripremite varijantu bolonjeza. Na malo ulja prepržite luk i bijeli luk, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno sjeckanu mrkvu pa podlijte s malo vode ili temeljca. Nakon pola sata dodajte mješavinu brašna, mljevene paprike, začina i vode. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasirani paradajz pa kuhajte još 15 minuta.

Skuhajte njoke, pomiješajte ih s bolonjezom i prebacite u posudu za pećnicu.

Pripremite bešamel. Na malo maslaca dodajte brašno i kratko ga prepržite dok ne zamiriše. Maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa miješajte sve dok se ne zgusne.

Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Pročitajte još