Njoki, bolonjez, bešamel i sir, kombinacija je koja će zasigurno oduševiti velike i male. Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo jelo gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.
Njoki s bolonjezom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vrijedi napraviti i svježi bolonjez pa pripremu nastaviti prema receptu.
Sastojci:
400 g njoka
300 g mljevenog mesa po izboru
1 glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 mrkva
250 ml pasiranog paradajza
Za domaći dodatak za bolonjez:
Kašika brašna
Dvije kašike mljevene paprike
So, biber, origano, bosiljak, lovorov list
200 ml vode
Za bešamel:
70 g maslaca
2 kašike brašna
600 ml mlijeka
So, biber, muškatni oraščić
150 g parmezana
Priprema:
Pripremite varijantu bolonjeza. Na malo ulja prepržite luk i bijeli luk, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno sjeckanu mrkvu pa podlijte s malo vode ili temeljca. Nakon pola sata dodajte mješavinu brašna, mljevene paprike, začina i vode. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasirani paradajz pa kuhajte još 15 minuta.
Skuhajte njoke, pomiješajte ih s bolonjezom i prebacite u posudu za pećnicu.
Pripremite bešamel. Na malo maslaca dodajte brašno i kratko ga prepržite dok ne zamiriše. Maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa miješajte sve dok se ne zgusne.
Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.