Noćna krema za lice: Marketinški trik ili prijeko potrebna stvar?

Piše: I. H.

Noćna krema za lice je vrlo često tema razgovora među stručnjacima iz svijeta kozmetike, ali i onih manje upućenih kod kojih se javlja dilema – kako krema zna da li je noć ili dan?

Danas je na tržištu prisutno mnogo kozmetičkih proizvoda i, zapravo, je vrlo teško pronaći onaj pravi odgovarajući za sebe, međutim, ono što sigurno znamo jeste da su nam za dobru njegu lica  neophodne hidratantna krema, dobar serum, kema za područje oko očiju i noćna krema za lice.

 

Iako serum, proizvod koji najdublje prodire u stanice kože, može dovesti do odličnih rezultata, mnoge žene prihvataju kao dio svoje jutarnje i večernje rutine, dok se noćna krema za lice često preskače, a ponekad se smatra i “marketinškim trikom”. Na kraju krajeva: “Kako koža može znati da je noć?”, pitanje je koje se često može čuti u drogerijama.

 

Zašto je noćna krema bitna i namijenjena večernjim satima?

Odgovor na gore postavljeno pitanje zaista je jednostavan – krema ne zna i ne mora znati je li noć ili dan. Ovdje se radi o sastojcima koje noćne kreme sadrže, kao i načinu na koje naše tijelo funkcionira dok spavamo.

 

Dnevne kreme za lice su lakših tekstura, te namijenjene hidrataciji, zaštiti i njezi kože “u pokretu”, te pune sastojaka koji će kožu posvijetliti, zagladiti i zadržati mladolikom. Nakon dnevnih krema često se nanosi make up pa ne smiju biti preteške, dok se prije nanošenja noćnih krema make up skida pa je koža ogoljena i spremna za bombastičnu dozu sastojaka koji djeluju na njezinu regeneraciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Outset (@theoutset)

Noćna krema za lice

 

Noćne kreme umiruju kožu koja je tokom dana bila suočena sa suncem, vjetrom, suhim zrakom i klimom, a zatim prolazila kroz pravo malo mučenje dok smo pokušavali skinuti šminku.

 

Zato su joj potrebni pomno birani sastojci i bogate kremaste teksture koju donosi noćna krema za lice, a koje uistinu mogu napraviti razliku.

 

Važno je razumjeti da se tokom noći naša koža oporavlja, a dok i mirujemo, aktivni sastojci iz noćne kreme rade svoj posao.

Ako ste vrlo mladi i nemate problema s kožom, jedna hidratantna krema pokrit će sve prohtjeve vaše kože, no ako ste već počeli uočavati prve znakove starenja, imate problema s diskoloracijom kože, smatrate da vam je ten neujednačen ili ste u godinama u kojima su anti-age preparati vaš omiljen beauty saveznik, savjetujemo da ne preskačete noćnu kremu za lice jer bi vas mogla ugodno iznenaditi.

 

Pročitajte još