Španska princeza kraljevski glamur zamijenila vojnom uniformom

Piše: L. K. P.

Španska princeza Leonor, najstarija kćerka kralja Felipea VI i kraljice Letizije, prvi je put fotografirana u uniformi otkako je na vojnu akademiju u Zaragozi.

Leonor, kojoj je službena titula princeza od Asturije, prošlog mjeseca krenula je na Opću vojnu akademiju u Zaragozi, na sjeveroistoku Španije. To označava početak trogodišnjeg praktičnog vojnog iskustva za Leonor, koja će također postati vrhovna zapovjednica oružanih snaga kada jednog dana sjedne na prijestolje.

Pohađajući Zaragozu, princeza slijedi stope svog oca kralja Felipea i svog djeda, bivšeg kralja Juana Carlosa I. Provest će godinu dana na vojnoj akademiji, a potom će otići u pomorsku školu gdje će ploviti brodom Juan Sebastian de Elcano, a potom završiti studij na Općoj zrakoplovnoj akademiji.

Ponosni roditelji kralj Felipe i kraljica Letizia odveli su Leonor prošlog mjeseca na akademiju. Obraćajući se novinarima u to vrijeme, princeza Leonor, koja u oktobru puni 18 godina, rekla je da se suočava s novim poglavljem ‘s entuzijazmom’, ali je priznala i da se osjeća ‘malo nervozno’.

Tinejdžerica je nedavno diplomirala na UWC Atlantic Collegeu u Walesu, gdje je studirala zajedno s nizozemskom princezom Alexijom.

– Upravo sam završila srednju školu i uskoro ću započeti novu fazu s razdobljem vojne obuke, rekla je ranije princeza Leonor o svojoj novoj avanturi. ‘Sretan sam jer znam koliko Španci cijene naše oružane snage… Ovo je važan trenutak u mom životu i osjećam se vrlo uzbuđeno i odlučno nastaviti učiti i davati sve od sebe.’

Proteklih nekoliko sedmica bilo je razdoblje velikih promjena Bilo je to razdoblje promjena za špansju kraljevsku porodicu. Kralj Felipe i kraljica Letizia također su se oprostili od svoje najmlađe kćerke, infante Sofije, koja je pratila stope svoju sestru i krenula na UWC Atlantic College.

Uprkos velikom preokretu, fotografije princeze Leonor u uniformi šalju jasnu poruku: buduća španska kraljica čvrsto i odlučno prihvaća nove izazove pred sobom.

Pročitajte još