Kako je biti dadilja kraljevske djece: Ovu riječ im nikada ne smije reći, a svaka majka je dnevno izgovori 100 puta

Piše: L. K. P.

Maria Teresa Turrion Borrallo jedna je od najbližih saradnica princa Williama i njegove supruge Kate Middleton. Naime, ona je dadilja njihove djece, a da bi dobila taj posao morala je pokazati zavidno znanje i vještine o odgoju mališana.

Školovala se na prestižnom univerzitetu Norland College, koji od 1892. školuje dadilje za bogate i slavne. U sklopu svoje obuke dobila je stroge upute kad je u pitanju briga o kraljevskoj djeci.

Tako je, među ostalim, naučila da se njima nikad ne smije obraćati s riječi ‘djeca’ (‘kids’), nego ih uvijek treba oslovljavati njihovim vlastitim imenom.

– Tako se prema djeci iskazuje poštovanje, rekla je Louis Heren, autorica knjige o životu kraljevske porodice.

Dodala je kako se u rijetkim situacijama dadilje mogu djeci obratiti s riječi ‘children’ (djeca), što u doslovnom prijevodu znači isto što i ‘kids’, ali je službenije.

– Maria možda izgleda pomalo zastrašujuće sa svojom braon uniformom, šeširom i bijelim rukavicama, ali njen odnos s najmlađim članovima kraljevske porodice je neprikosnoven. Vrijeme za spavanje djeci počinje u 19 sati, otkrila je Louis.

Osim toga, svakih nekoliko dana uvode se nova jela po njenim savjetima. A ono što je posebno važno – vrijeme za igru uvijek se odvija vani, bez obzira na to je li kiša ili sunce.

– Mnogo vožnje s biciklom, igranja sa psima, vrtlarstvo… Marija jako voli poučavati djecu kroz igru, zaključila je Louis.

Pročitajte još