Baloner kao najbolja jesenska modna investicija: Od profinjenih kombinacija do urbanog stila

Piše: I. H.

 

Investicija u ovaj odjevni komad se definitivno isplati. Iskoristit ćete ga i u jesen, pa čak i u proljeće, zbog čega mantil ili baloner, kako ga neki zovu, postaje nezamislivi komad svakog ormara.

Od vojničkog modela do stilskog saveznika prohladnih i kišnih dana, baloner je u oko 100 godina postojanosti prošao baš sve modne faze, da bi do danas stekao ikonski status ključnog odjevnog komada prijelaznih sezona. Bez njega su nezamislive profinjene kombinacije, ali i one urbanog tipa, a izgleda da baš svake jeseni gradske ulice okupaju razne verzije u prepoznatljivom bež tonu. Upravo ta nijansa smatra se kultnom i najpoželjnijom, a glavni krivac za to definitivno je modna kuća Burberry, koja je baloner i popularizirala do te mjere da je ovaj kroj postao njihov najprepoznatljiviji proizvod.

Baloner je postao i dijelom pop kulture i gotovo da nema modne ikone ili velike svjetske zvijezde koja se bar jednom negdje nije pojavila u bež baloneru. Istovremeno ga favorizuju i kostimografi koji su ovaj odjevni komad uključili u nebrojene filmske i televizijske trenutke, te ga tako dodatno popularizirali kroz nezaboravne scene i uloge. Stoga nije ni čudno da novim ulaskom u jesensku sezonu baloner ponovo stoji na samom vrhu ključnih uloga za nadolazeće mjesece.

Ovaj, nekad vojnički komad, danas je najpoznatiji u izdanju koje dolazi s dvorednim kopčanjem, te kaišem na struku i rukavima koji omogućavaju razne načine nošenja i stilizovanja. Tako se može nositi potpuno otkopčan za pomalo nemaran i neopterećen utisak koji daje snažnu energiju, ali i čvrsto stegnut u struku za profinjen izgled koji, bez obzira na slojeve preko kojih ga nosite, prekrasno naglašava figuru.

Ipak, ove će jeseni najbolje pristajati trendu korporativnog stila koji nalaže stroge forme uredskih odjevnih komada. Svakodnevni stylinzi složeni od korporativnih primjeraka, poput odijela i pencil suknji, obožavat će dodatak balonera koji će izvrsno zaokružiti ovaj trend dajući mu stilski pečat.

Klasičan kroj, neutralna nijansa koja pristaje većini boja koje se već nalaze u vašoj jesenskoj garderobi i bezvremenski chic efekt, razlog su zašto je baloner zauzeo tako posebno mjesto u modi te se uspješno odupire baš svim novim trendovima.

Pritom, baloner se vješto uklapa u svaki stil i pristaje svakoj figuri, polu i životnoj dobi, zbog čega ima jednu od univerzalnih uloga, za koji će gotovo svaki stilist i modni ekspert dati svoje odobrenje.

Iako baloner u modernim izdanjima dolazi u raznim krojevima, od potpuno skraćenog izdanja koje doseže tek polovicu trbuha, preko varijanti u formi klasičnih jaknica čiji kraj dolazi tek do početka džepova na pantalonama, sve do maksi formi, tipičan baloner do polovice listova i dalje će biti najbolji i najsigurniji izbor za dobar jesenski izgled.

Pročitajte još