Lijepe vijesti objavila butanska kraljevska porodica: Nakon dva dječaka stigla i djevojčica

Piše: L. K. P.

Na službenom Instagram profilu butanske kraljice Jetsun Pema ove je subote, 9. septembra, objavljeno i službeno saopćenje u kojem je otkriveno da su kralj Jigme Khesar Namgyel Wanghcuck i kraljica Jetsun Pema dobili treće dijete.

Nakon dva dječaka u butansku kraljevsku porodicu stigla je i djevojčica.

– Počašćeni smo što možemo podijeliti prekrasnu vijest da je danas njihovim Veličanstvima Druku Gyalpu i Gyaltsuenu rođena zdrava djevojčica, što se podudara s 25. danom 7. mjeseca godine ženskog vodenog zeca, u palači Lingkana, Thimphu. Njegovo Veličanstvo i kraljevska beba su dobro!’

To je najljepši poklon uoči 12. godišnjice braka kojeg će 10. oktobra proslaviti kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i njegova supruga. Osim malene djevojčice, butanski kraljevski par 2016. dobio je prijestolonasljednika Jigme Namgyela, a četiri godine kasnije i brata Jigme Ugyena.

Iako je kraljica postala udajom, Jetsun Pema plave je krvi. Rođena je u Thimphu, a njen otac Dhondup Gyaltshen unuk je guvernera Trashiganga, dok joj je majka Aum Sonam Choki porijeklom iz aristokratske porodice iz Bumthang Pangteyja, jedne od najuglednijih u Butanu. Djed joj je bio polubrat dvjema butanskim kraljicama, a Jetsun i njen suprug u krvnom su srodstvu.

od petero djece, a njezina starija sestra Ashi Yeatso Lhamo udana je za kraljevog brata, princa Gyaltshaba Jigmea Dorjija Wangchucka.

Kraljevsko vjenčanje održano je u oktobru 2011. u tvrđavi, ali i u budističkom hramu, a kraljica Pema nosila je tradicionalnu butansku nošnju izrađenu od sirove svile, nakon čega su medeni mjesec proveli u indijskom Radžastanu.

Kada nije fokusirana na odgoj sinova, kraljica je aktivna u obavljanju svojih dužnosti, ali i kao pokroviteljica raznih udruga te kao predsjednica tamošnjeg Crvenog križa.

Pročitajte još