U čemu je tajna svjetskog uspjeha Taylor Swift i Beyonce: Specijani novinarski tim pratit će svaki njihov korak

Piše: L. K. P.

Dvije koncertne turneje koje su ove godine svakako unijele osvježenje na američku muzičku scenu i napravile apsolutnu senzaciju su ‘The Eras Tour’ i ‘The Renaissance World Tour’. Milioni fanova uživali su u koncertima, a zvijezdama je toliko porasla popularnost da je najveći novinski lanac u SAD-u shvatio da njihove živote treba uzeti pod lupu zbog kultnog statusa.

Billboard je izvijestio da je Renaissance World Tour imala najveću jednomjesečnu zaradu u povijesti boxscorea u julu. dok je Taylor Swift oborila rekord najviše prodatih ulaznica nekog umjetnika u jednom danu, a mogla bi čak zasjesti na prvo mjesto kao koncertna turneja s najvećom zaradom u povijesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

O tome koliku je lavinu reakcija pokrenula Taylor Swift svjedoči i činjenica da se tokom jednog koncerta tlo toliko zatreslo da je to zabilježeno kao potres na seizmometru u blizini Seattlea. Ništa manji nije ni utjecaj Beyonce čiji se fanovi oblače u odjeću inspiriranu kozmičkim kaubojima i kaubojkama, puneći stadione u srebrnim i svjetlucavim šeširima i čizmama.

Upravo zbog toga Gannett, najveći novinski lanac u Sjedinjenim Državama, najavio je da će angažirati novinare čiji će zadatak biti isključivo da prate Taylor Swift i Beyonce.

Od novinara se očekuje da uspiju uhvatiti i dokumentirati značaj njihove muzike, njihovu sve veću ostavštinu i učinak koji su pjevačice imale širom svijeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Reakcije na oglas za posao dokumentiranja života Taylor Swift bile su mješovite, uključujući pohvale Gannettu jer pokušava doprijeti do nove publike i kritike zbog toga kako je tvrtka posljednjih godina otpuštala lokalne novinare. Međutim, rukovoditelji su zaključili kako svojoj publici žele dati više sadržaja za kojim žude.

-Kako je baza fanova Taylor Swift narasla do neviđenih visina, tako je porastao i utjecaj njene muzike i sve većeg naslijeđa – ne samo na industriju nego i na našu kulturu. Ona oblikuje generaciju i relevantna je, utjecajna i inovativna – baš poput nas, rekla je Kristin Roberts, Gannettova glavna direktorica za sadržaj.

Pročitajte još